Korrupció miatt őrizetbe vették a volt portugál kormányfőt

2014.11.22. 08:36

Őrizetbe vették péntek éjjel José Socrates korábbi portugál miniszterelnököt egy korrupciós vizsgálat keretében - jelentette be a portugál ügyészségre hivatkozva az MTI.

Három másik embert is elfogtak az ügyben, amelyben adócsalás és pénzmosás gyanújával is nyomoznak, őket pénteken már ki is hallgatták. A vizsgálatról csak annyit közöltek, hogy ismeretlen eredetű pénzzel folytatott bankműveletekre és utalásokra vonatkozik.

Socratest nem sokkal éjfél előtt, a lisszaboni repülőtéren vették őrizetbe, miután hazaérkezett párizsi útjáról. Az 57 éves szocialista politikus 2005 és 2011 között állt a kormányzat élén. A hatalomból való távozását követően alapvetően Párizsban élt, és a hírek szerint luxus körülmények között élt.

A sajtó értesülése szerint az ügy nincs összefüggésben az Espirito Santo bank elnökének nyári letartóztatásával. Egy héttel ezelőtt a nagy összegeket hozó külföldi befektetőknek adható aranyvízum ügyében vettek őrizetbe állami tisztségviselőket Portugáliában. Az ügy miatt lemondott Miguel Macedo belügyminiszter is, bár hangoztatta, hogy személyesen nem érintett a vádakban.

José Socrates 2011 márciusában mondott le, miután a parlament elutasította az újabb gazdasági megszorító csomagtervét, amelyre a deficit csökkentése miatt lett volna szükség, és a segítségével elkerülhető lett volna pénzügyi mentőöv kérése az Európai Uniótól.