Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Angela Merkel budapesti látogatást tervez

2014.11.30. 11:25 Módosítva: 2014-11-30 18:18:19

Angela Merkel német kancellár budapesti látogatást tervez 2015 februárjára, írja az MTI, a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap cikke alapján.

Az MTI a konzervatív lap szerzője, Robin Alexander Látogatás egy kívülállónál című írását szemlézi. Robin Alexander cikkének címe viszont az online kiadásban egész másképpen hangzik. Ott ugyanis az a címe, hogy Merkel Putyin kisöccsénél tervez látogatást.

A cikk felidézi OrbánNyugatot bíráló kijelentéseit és kokettálását a keleti országokkal, az Oroszország elleni EU-szankciók bírálatát, majd az elmúlt hetekben a meglepő visszafordulatot az EU-hoz és a NATO-hoz.

A cikk szerint még a sokat tapasztalt diplomata, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter is meglepődött azon, amit két hete Szijjártó Péter magyar külügyminiszter mondott neki egy négyszemközti beszélgetésen. A lap szerint Szijjártó azzal nyugtatgatta a német külügyminisztert, hogy ne aggódjon az Oroszország elleni EU-szankciók miatt. Ezeket ugyan Magyarország bírálta és bírálni is fogja, a németek azonban biztosak lehetnek abban, hogy Orbán ebben az ügyben "a fősodorral fog úszni".   

Az időzítés nem véletlen, hiszen márciusban kerül napirendre az Oroszország elleni szankciók első meghosszabbítása: 

A kancellár felértékeli Orbánt, Magyarország nyugatellenes kormányfőjét, hogy az Oroszország elleni szankciókra szavazzon

A kancellári hivatalban és a külügyminisztériumban tagadják, hogy létezik ilyen összefüggés, írta Robin Alexander.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptemberben beszélt arról, hogy a német kancellár fél éven belül Budapestre látogat. „A közvetlen egyeztetés fő témái a közigazgatás, a magyarországi államreform, az energetika, az ukrán válság és a hírszerzés lesznek a következő időszakban. A Kancellári Hivatal és a Miniszterelnökség egy konzultációs rendszert is kialakít a vitás kérdések és a magyar kormány olyan intézkedéseinek megtárgyalására, amelyek különösen érdeklik a német közvéleményt vagy a német kormányt" − mondta akkor Lázár.

Szűk két hete Orbán Viktor arról beszélt a Parlamentben, miközben német parlamenti képviselőknek adott át kitüntetéseket, hogy

a barátság mindig sokat ér, de különösen felértékelődik a nehéz időkben.

A miniszterelnök akkor hozzátette: „Egy német bölcsesség szerint azonban ahol akarat van, ott út is van. Ez a magabiztos, mégis realista hozzáállás a mai európai helyzethez igazítva úgy szól, hogy ott van út, ahol van akarat. Ezért a magyar-német barátság jegyében azt kívánjuk, legyen végre egység és európai akarat, hogy út is legyen, amelyen haladva Európa elfoglalhatja méltó helyét az új világrendben".

Évekig tarthat még az ukrán válság, Ukrajna NATO-tagsága pedig nem kerülhet napirendre - mondta a német külügyminiszter a ZDF országos közszolgálati televíziónak adott vasárnapi interjúban. Frank-Walter Steinmeier szerint egy nemzetközi konfliktus kirobbantásához "elég 14 nap, a rendezéshez viszont 14 évre is szükség lehet. A politikus reméli, hogy az ukrán válság esetében nem vesz igénybe 14 évet a konfliktus lezárása, de azzal sem lehet számolni, hogy egy héten vagy 14 napon belül túl leszünk rajta.   

A német külügyminiszter szerint különösen a Krím helyzetének rendezése tűnik nehéznek. A második világháború óta eltelt hét évtized tapasztalatai azt mutatják, hogy Európa békéjét a közös szabályok betartása és az országhatárok tisztelete biztosítja - mondta Steinmeier, hangsúlyozva: Németország "egyszerűen nem teheti meg, hogy a Krím nemzetközi jogot sértő bekebelezését figyelmen kívül hagyja, megfeledkezik róla, vagy napirendre tér az ügy fölött". A Krím ügye "konfliktus marad közöttünk", de ez nem hátráltathatja Németországot abban, hogy dolgozzon a válság enyhítéséért - mondta Steinmeier.