Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Belgium uniós országokat győzköd Palesztina elismeréséről

2014.12.05. 13:55 Módosítva: 2014-12-05 13:57:06

Több uniós tagállammal is párbeszédet kezdett Belgium annak érdekében, hogy minél több ország közösen ismerje el a palesztin államot - jelentette pénteken az EUObserverre hivatkozva az MTI.

Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Írország igent mondhat

Egy belga diplomata úgy nyilatkozott a portálnak, hogy valószínűleg Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Írország ismerheti még el a palesztin államot, de nem zárta ki a sorból teljesen Ausztriát, Dániát, Finnországot, Görögországot, Olaszországot, Luxemburgot és Portugáliát sem, miután ezek az országok igennel szavaztak az ENSZ Közgyűlésében 2012-ben, amikor a testület arról döntött, kapjon-e a Palesztin Nemzeti Hatóság "megfigyelő állam" státust a szervezetben.

A brüsszeli szövetségi törvényhozás várhatóan a jövő héten szavaz majd egy olyan, nem kötelező érvényű javaslatról, amely arra kéri fel a kormányt, hogy a megfelelő időben ismerje el a palesztin államot, de határidőt nem szab.

A belga külügy a lap szerint két folyamat kimenetelére vár, egyrészt, hogy egy francia-jordániai ENSZ BT-javaslat alapján sikerül-e 2016-ig megállapodniuk az izraelieknek és a palesztinoknak, másrészt szeretné megvárni, míg kinevezik az Európai Unió új közel-keleti különmegbízottját.

A belga diplomata szerint miután az államelismerésre csak egyszer van lehetőség, azt jól kell időzíteni, a legkedvezőbb diplomáciai hatás érdekében, és szerencsés volna, ha ezt minél több uniós tagállam együtt tenné meg. A neve mellőzését kérő diplomata hozzátette, hogy egy ilyen lépés csak akkor lehet sikeres, ha azzal egy időben az Egyesült Államok is erőfeszítést tesz, hogy újraindítsa az izraeli-palesztin béketárgyalásokat.

"Mit lehet tenni? Végső soron a valódi békemegállapodást nekik kell megkötniük, nem nekünk" - mondta az EUObservernek névtelenül nyilatkozó belga külügyi forrás.

Svédország már elismerte

Legutóbb, október végén a svéd parlament ismerte el Palesztinát, miután Stefan Löftven kormányfő már a megválasztása előtt bejelentette ezt a szándékát. Löftven kifejezetten kérte, hogy az uniós országok is tegyék meg ezt.

Palesztinát 136 ország ismeri el: Venezuelát és Kamerunt leszámítva egész Dél-Amerika és Afrika, Ázsia egésze Thaiföld, Japán és Dél-Korea nélkül. Európából a volt szovjet blokk tagországai - köztük 1988-ban Magyarország is - és több volt jugoszláv tagköztársaság ismerte el államként Palesztinát.

Palesztinát nem ismeri el Ausztrália, Észak-Amerika és az EU legtöbb országa nem ismeri el.