Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Belgium uniós országokat győzköd Palesztina elismeréséről

2014.12.05. 13:55 Módosítva: 2014-12-05 13:57:06

Több uniós tagállammal is párbeszédet kezdett Belgium annak érdekében, hogy minél több ország közösen ismerje el a palesztin államot - jelentette pénteken az EUObserverre hivatkozva az MTI.

Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Írország igent mondhat

Egy belga diplomata úgy nyilatkozott a portálnak, hogy valószínűleg Nagy-Britannia, Franciaország, Spanyolország és Írország ismerheti még el a palesztin államot, de nem zárta ki a sorból teljesen Ausztriát, Dániát, Finnországot, Görögországot, Olaszországot, Luxemburgot és Portugáliát sem, miután ezek az országok igennel szavaztak az ENSZ Közgyűlésében 2012-ben, amikor a testület arról döntött, kapjon-e a Palesztin Nemzeti Hatóság "megfigyelő állam" státust a szervezetben.

A brüsszeli szövetségi törvényhozás várhatóan a jövő héten szavaz majd egy olyan, nem kötelező érvényű javaslatról, amely arra kéri fel a kormányt, hogy a megfelelő időben ismerje el a palesztin államot, de határidőt nem szab.

A belga külügy a lap szerint két folyamat kimenetelére vár, egyrészt, hogy egy francia-jordániai ENSZ BT-javaslat alapján sikerül-e 2016-ig megállapodniuk az izraelieknek és a palesztinoknak, másrészt szeretné megvárni, míg kinevezik az Európai Unió új közel-keleti különmegbízottját.

A belga diplomata szerint miután az államelismerésre csak egyszer van lehetőség, azt jól kell időzíteni, a legkedvezőbb diplomáciai hatás érdekében, és szerencsés volna, ha ezt minél több uniós tagállam együtt tenné meg. A neve mellőzését kérő diplomata hozzátette, hogy egy ilyen lépés csak akkor lehet sikeres, ha azzal egy időben az Egyesült Államok is erőfeszítést tesz, hogy újraindítsa az izraeli-palesztin béketárgyalásokat.

"Mit lehet tenni? Végső soron a valódi békemegállapodást nekik kell megkötniük, nem nekünk" - mondta az EUObservernek névtelenül nyilatkozó belga külügyi forrás.

Svédország már elismerte

Legutóbb, október végén a svéd parlament ismerte el Palesztinát, miután Stefan Löftven kormányfő már a megválasztása előtt bejelentette ezt a szándékát. Löftven kifejezetten kérte, hogy az uniós országok is tegyék meg ezt.

Palesztinát 136 ország ismeri el: Venezuelát és Kamerunt leszámítva egész Dél-Amerika és Afrika, Ázsia egésze Thaiföld, Japán és Dél-Korea nélkül. Európából a volt szovjet blokk tagországai - köztük 1988-ban Magyarország is - és több volt jugoszláv tagköztársaság ismerte el államként Palesztinát.

Palesztinát nem ismeri el Ausztrália, Észak-Amerika és az EU legtöbb országa nem ismeri el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!