Szabadon engedték volna a szabadítóakcióban lelőtt egyik túszt

2014.12.08. 09:15 Módosítva: 2014.12.08. 09:17

A múlt hét pénteki szabadítóakció közben meghalt két túsz közül az egyiket két nappal a rosszul sikerült támadás után szabadon kellett volna engedni.  

Luke Somers amerikai fotóst és Pierre Korkie dél-afrikai tanárt az al-Kaida ejtette foglyul Jemenben. A 33 éves Somersről az al-Kaida jemeni szárnya egy videót is közzétett, amiben a kivégzésével fenyegetőztek. Az USA pénteken támadást indított Jemen déli részén. Ebben az al-Kaida kilenc emberével végeztek, de a terroristák Somerst és Korkie-t is megölték. 

A dél-afrikai tanárt korábban a feleségével együtt ejtették foglyul. A terroristák a nőt már régebben szabadon engedték, és sikerült megállapodni Korkie szabadon bocsátásáról is. Az ügyben közreműködő  Gift of the Givers nevű segélyszervezet  nemrég azt közölte a feleséggel, hogy sikerült megállapodni az al-Kaida helyi vezetőivel, és Korkie karácsonyra már otthon lesz. A férfit a megállapodás szerint vasárnap kellett volna szabadon engedni. A Fehér Ház azonban nem tudott erről a megállapodásról, és pénteken indította meg a túszszabadító akciót.

Az amerikai hatóságok azt mondják: a Somerről közzétett videóban azt jelentették be a terroristák, hogy a férfi 72 órán belül meghalhat, tehát jó okuk volt feltételezni, hogy az amerikai élete veszélyben forgott. 

Tudtuk, hogy egy másik túszuk is van, de sem azt nem tudtuk, hogy dél-afrikai állampolgárról van szó, sem azt, hogy tárgyalások folynak a szabadon bocsátásáról

– mondta a CNN-nek az amerikai külügyminisztérium egyik illetékese.  

A túszok kiszabadítására három tucat elit tengerészgyalogost vetettek be, de a katonákat körülbelül 100 méterre a rejtekhelyüktől felfedezték a terroristák. Félórás tűzharc alakult ki, feltehetően eközben volt ideje az egyik terroristának arra, hogy a két túszt megsebesítse. Az elit alakulatnak sikerült betörnie a rejtekhelyre, ki is hozták onnan a két túszt, de ők később az amerikai haditengerészet egyik hajójának kórházában életüket vesztették.