Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ijesztő az orosz haderő mozgolódása a Balti-tengeren

2014.12.11. 11:09

A lengyel sajtóértesülések szerint a Lengyelország északi határánál fekvő Kalinyingrádi területen összpontosított orosz hadierő a múlt hét vége óta mutat fokozott aktivitást, a Balti-tenger térségében többek között 22 orosz hadihajót és több vadászgépet észleltek. Lengyel sajtójelentések szerint Litvánia emiatt már kedden magasabb fokú készültségbe helyezte hadseregét.

A nyugtalanító jelenséggel kapcsolatban a NATO reagálást fontolgat - nyilatkozta csütörtökön Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter az MTI híradása szerint. Siemoniak a fokozott orosz katonai aktivitás miatt Lettországban a balti országok védelmi minisztereivel találkozik.

A Balti-tenger - főleg nemzetközi - vizeinek térségében folyamatosan történnek incidensek. Ilyen volt például két hétfői eset, amikor az észak-lengyelországi Malborkban a Baltic Air Force program keretében állomásozó két holland gép két orosz Szu-34-es vadászgépet tartóztatott fel.

"Ez egy folytonos orosz tesztelés, de helyt tudunk állni” - fejtette ki Siemoniak, hozzátéve, hogy az incidensek „nem segítik elő a jó kapcsolatokat és a kölcsönös bizalmat”. Siemoniak szerint nincs szükség arra, hogy a legmagasabb készültségi állapotot hirdessék meg a lengyel hadseregben. „Az egész felderítő rendszert mozgósítottuk, része vagyunk a NATO reagálási rendszerének. Nincs szükség a készültségi állapot fokozására, bár a helyzet valóban nyugtalanító" - tette hozzá.