Emma
-2 °C
6 °C

Ijesztő az orosz haderő mozgolódása a Balti-tengeren

2014.12.11. 11:09

A lengyel sajtóértesülések szerint a Lengyelország északi határánál fekvő Kalinyingrádi területen összpontosított orosz hadierő a múlt hét vége óta mutat fokozott aktivitást, a Balti-tenger térségében többek között 22 orosz hadihajót és több vadászgépet észleltek. Lengyel sajtójelentések szerint Litvánia emiatt már kedden magasabb fokú készültségbe helyezte hadseregét.

A nyugtalanító jelenséggel kapcsolatban a NATO reagálást fontolgat - nyilatkozta csütörtökön Tomasz Siemoniak lengyel védelmi miniszter az MTI híradása szerint. Siemoniak a fokozott orosz katonai aktivitás miatt Lettországban a balti országok védelmi minisztereivel találkozik.

A Balti-tenger - főleg nemzetközi - vizeinek térségében folyamatosan történnek incidensek. Ilyen volt például két hétfői eset, amikor az észak-lengyelországi Malborkban a Baltic Air Force program keretében állomásozó két holland gép két orosz Szu-34-es vadászgépet tartóztatott fel.

"Ez egy folytonos orosz tesztelés, de helyt tudunk állni” - fejtette ki Siemoniak, hozzátéve, hogy az incidensek „nem segítik elő a jó kapcsolatokat és a kölcsönös bizalmat”. Siemoniak szerint nincs szükség arra, hogy a legmagasabb készültségi állapotot hirdessék meg a lengyel hadseregben. „Az egész felderítő rendszert mozgósítottuk, része vagyunk a NATO reagálási rendszerének. Nincs szükség a készültségi állapot fokozására, bár a helyzet valóban nyugtalanító" - tette hozzá.