Tízezrek tüntettek a rendőri erőszak ellen

2014.12.13. 22:46

A rendőri erőszak ellen tiltakozva tüntetők ezrei vonultak utcára szombaton Washingtonban és több más amerikai városban - írja az MTI. A felvonulók a két fekete férfi halálát okozó rendőri intézkedések és az esküdtszéki felmentő ítéletek ellen tiltakoztak az Ellenállás napja nevű országos megmozduláson.

Washington belvárosában több mint tízezer tiltakozó gyűlt össze. A demonstrálók az Igazságot mindenkinek jelszóval a kongresszusnak otthont adó Capitolium felé vonultak. A jogvédő szervezetek által kezdeményezett tüntetésen annak a két fegyvertelen fekete férfinak – a 43 éves Eric Garnernek és a 18 éves Michael Brownnak – a családtagjai is megjelentek, akiket a rendőrök öltek meg.

Kiket szolgáltok? Kiket védtek?

– skandálta a tömeg, miután délben megindult a menet. A tiltakozók közül többen olyan táblákat tartottak a magasba, amelyekre az volt írva, hogy a „Fekete életek is számítanak”.

Többre van szükségünk puszta szavaknál. Olyan törvényeket akarunk, amelyek változást hoznak az elméletben és a gyakorlatban is.

– mondta Al Sharpton, a rendezvényt szervező egyik csoportosulás vezetője.

Nem kapok levegőt

A tiltakozások újabb hulláma az Egyesült Államokban azután kezdődött, hogy a múlt szerdán egy New York-i vádesküdtszék elutasította a vádemelést egy cigarettát feketén árusító fekete férfi, Eric Garner elleni, halált okozó rendőri intézkedés ügyében. A vele szemben eljáró rendőrök egyike tiltott, fojtó mozdulattal földre szorította az asztmában szenvedő hatgyermekes férfit, hiába mondta az könyörgő hangon, hogy nem kap levegőt. A túlsúlyos férfi emiatt eszméletét vesztette és nem sokkal később meghalt.

New Yorkban több száz tiltakozó vonult végig az Ötödik sugárúton. Sokan „nem kapok levegőt” feliratú polót viseltek, és azt kiabálták: Mit akarunk? Igazságot? Mikor akarjuk? Most!” Egyes táblákon ez állt: Munkahelyeket élhető bérrel, ne rasszista rendőrgyilkosságot, illetve: Vessetek véget a rendőri brutalitásnak.

Novemberben a Missouri állambeli Fergusonban hetekig tartó, erőszakba torkolló tiltakozásokhoz vezetett, hogy rendőrök intézkedés közben lelőttek egy 18 éves fegyvertelen fiatalt, Michael Brownt. További tüntetéseket váltott ki, hogy az esküdtszék nem találta indokoltnak a vádemelést a Brownt lelövő fehér rendőr ellen.