Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szolgálati autójukban lőttek agyon két New York-i rendőrt

2014.12.21. 00:04 Módosítva: 2014-12-21 08:06:07

Két, szolgálati autóban ülő rendőrt lőtt agyon egy 28 éves, baltimore-i férfi Brooklynban helyi idő szerint szombat délután három órakor - számolt be a New York Times. A támadó is életét vesztette, főbe lőtte magát, miután a helyszínről egy metróállomásra menekült.

A találatok a rendőrök felsőtestét érték. A támadó az utasoldalról nyitott tüzet az autóban ebédelő rendőrökre, majd elmenekült. A lövöldözés a Myrtle és a Tompkins sugárút környékén történt, a Bedford-Stuyvesant negyedben.

A támadó a 28 éves, büntetett előéletű Ismaaiyl Brinsley volt, aki az eset előtt meglőtte barátnőjét Baltimore-ban. A New York Times szerint a közösségi médiában talált, hatóságokat szidalmazó posztjai alapján feltételezni lehetett, hogy mire készül. Szintén tudni lehet, hogy dühös volt Eric Garner és Michael Brown megölése miatt.

A hatóságok szerint nincs ok feltételezni, hogy terrorista támadás történt.New York polgármestere, Bill de Blasio ugyanakkor azt mondta, egyértelmű, hogy a két rendőr ellen kivégzésszerű merényletet hajtottak végre.

Néhány órával a New York-i eset után Floridában is lelőttek egy rendőrt, írja az NBC News. A rendőrség egy csendháborítási ügyben szállt ki egy helyszínre Tampa közelében, ekkor történt a lövöldözés. A támadót már őrizetbe vették, de a helyi rendőrség egyelőre több részletet nem közölt, azt sem tudni, hogy van-e összefüggés a két eset között.

Obama elnök szerint nincs mentség a történtekre. Arra kérte az amerikaiakat, hogy utasítsák el az erőszakot, és imákkal támogassák az áldozatok hozzátartozóit. Az elnök szerint a rendőrök az életüket kockáztatják azért, hogy szolgáljanak és megvédjék a közösséget, megérdemlik a tiszteletet és a hálát.

A New York-i rendőrökre egyre nagyobb nyomás nehezedik az utóbbi hetekben, amióta a legfelsőbb bíróság úgy döntött, nem emel vádat egy olyan rendőr ellen, akinek köze lehetett egy fegyvertelen fekete férfi megöléséhez. Tüntetéseket is tartottak ellenük. A Reuters szerint egyelőre nem bizonyított, hogy ennek az esetnek bármi köze lenne a mostani gyilkossághoz, de a CNN-en azt nyilatkozta egy környékbeli, hogy itt főleg feketék laknak, és a tüntetések óta elég feszült hangulat uralkodik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?