Tekla
9 °C
20 °C

Szolgálati autójukban lőttek agyon két New York-i rendőrt

2014.12.21. 00:04 Módosítva: 2014-12-21 08:06:07

Két, szolgálati autóban ülő rendőrt lőtt agyon egy 28 éves, baltimore-i férfi Brooklynban helyi idő szerint szombat délután három órakor - számolt be a New York Times. A támadó is életét vesztette, főbe lőtte magát, miután a helyszínről egy metróállomásra menekült.

A találatok a rendőrök felsőtestét érték. A támadó az utasoldalról nyitott tüzet az autóban ebédelő rendőrökre, majd elmenekült. A lövöldözés a Myrtle és a Tompkins sugárút környékén történt, a Bedford-Stuyvesant negyedben.

A támadó a 28 éves, büntetett előéletű Ismaaiyl Brinsley volt, aki az eset előtt meglőtte barátnőjét Baltimore-ban. A New York Times szerint a közösségi médiában talált, hatóságokat szidalmazó posztjai alapján feltételezni lehetett, hogy mire készül. Szintén tudni lehet, hogy dühös volt Eric Garner és Michael Brown megölése miatt.

A hatóságok szerint nincs ok feltételezni, hogy terrorista támadás történt.New York polgármestere, Bill de Blasio ugyanakkor azt mondta, egyértelmű, hogy a két rendőr ellen kivégzésszerű merényletet hajtottak végre.

Néhány órával a New York-i eset után Floridában is lelőttek egy rendőrt, írja az NBC News. A rendőrség egy csendháborítási ügyben szállt ki egy helyszínre Tampa közelében, ekkor történt a lövöldözés. A támadót már őrizetbe vették, de a helyi rendőrség egyelőre több részletet nem közölt, azt sem tudni, hogy van-e összefüggés a két eset között.

Obama elnök szerint nincs mentség a történtekre. Arra kérte az amerikaiakat, hogy utasítsák el az erőszakot, és imákkal támogassák az áldozatok hozzátartozóit. Az elnök szerint a rendőrök az életüket kockáztatják azért, hogy szolgáljanak és megvédjék a közösséget, megérdemlik a tiszteletet és a hálát.

A New York-i rendőrökre egyre nagyobb nyomás nehezedik az utóbbi hetekben, amióta a legfelsőbb bíróság úgy döntött, nem emel vádat egy olyan rendőr ellen, akinek köze lehetett egy fegyvertelen fekete férfi megöléséhez. Tüntetéseket is tartottak ellenük. A Reuters szerint egyelőre nem bizonyított, hogy ennek az esetnek bármi köze lenne a mostani gyilkossághoz, de a CNN-en azt nyilatkozta egy környékbeli, hogy itt főleg feketék laknak, és a tüntetések óta elég feszült hangulat uralkodik.