Szilvia
5 °C
16 °C

Eltűnt repülőgép: olajfoltot, gyanús tárgyakat találtak

2014.12.29. 06:43 Módosítva: 2014-12-29 12:19:40
Gyanús tárgyakat és olajfoltokat is vizsgálnak az AirAsia eltűnt járata után folyó keresésben. A hatóságok szerint a gép maga már a tenger fenekén lehet.

Újrakezdődött a kutatás helyi idő szerint hétfőn kora reggel az Indonézia légterében előző nap eltűnt utasszállító repülőgép után; a hatóságok azt feltételezik, hogy a gép lezuhant, és roncsok a tengerfenékre süllyedtek, írja az MTI.

Az indonéz hatóságok az AP szerint hétfőn, a keresés újrakezdése után bejelentették: tárgyakat észlelt az Orion katonai repülőgép, 1120 kilométerre a gép utolsó ismert helyétől.

Nem tudhatjuk biztosan, hogy az eltűnt gépből származnak-e. Elindultunk arrafelé, az idő felhős.

– mondta Dwi Putranto, a jakartai légierő-bázis parancsnoka. A gyanús tárgyakat egy ausztrál gép szúrta ki, de az ausztrál hatóságok nem kommentálták a hírt, mivel a keresést Indonézia irányítja.

A hétfőn kora reggel észlelt tárgyakról később kiderült, hogy azok nem az eltűnt géphez, hanem a keresőegységekhez tartoztak, írta a The Star.

Semmi rejtélyes

Jusuf Kalla indonéz alelnök azt nyilatkozta: a vizsgálat alapján nincs elég bizonyíték arra, hogy az ausztrál gép által talált tárgyak az eltűnt gép darabjai lennének.

Az indonéziai MetroTV-ben a légierő parancsnoka, Hadi Tjahnanto azt is bejelentette, hogy egy helikopter a Belitung-sziget keleti részénél két olajfoltot észlelt, Tanjung Pandantól 105 tengeri mérföldre, vagyis sokkal közelebb az utolsó ismert helyhez. Az olajfoltok elemzéséből derül majd ki, van-e közül az eltűnt géphez.

Az AirAsia malajziai székhelyű fapados légitársaság gépének fedélzetén 162-en tartózkodtak, javarészt indonéziai állampolgárok. Több mint egy napja szakadt meg vele a kapcsolat, vasárnap egész nap keresték, de éjszakára felfüggesztették, majd hétfőn kora reggel újrakezdték a kutatatást, írta az MTI.

Az eltűnésben nincs semmi rejtélyes: a borzalmas időjárási viszonyok miatt zuhant le a gép.

– mondta az ausztrál miniszterelnök, aki szerint megalapozatlanok a márciusi tragédiával való összehasonlítási kísérletek.

A legnagyobb fapados

Sigit Setiayana, az indonéz haditengerészet egyik parancsnoka közölte, hogy tucatnyi indonéz hadihajó, öt repülőgép és három helikopter vesz részt a kutatásban szingapúri és malajziai hajókkal, illetve légi járművekkel együtt. Ausztrália, az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Dél-Korea és India is felajánlotta a segítségét. Setiayana szerint a kutatásnak kedveznek a jó látási viszonyok.

Az AirAsia közleményben már vasárnap arról tájékoztatott, hogy a gép rossz időjárási körülmények miatt lezuhant, a jakartai közlekedési minisztérium azonban akkor még túl korainak tartotta az információ megerősítését. A kutatás a Jáva-tenger és a Dél-kínai-tenger határán fekvő Belitung szigetről északkeletre lévő területre összpontosul.

"Mindent megteszünk, hogy megtaláljuk az eltűnt repülőgépet, és reméljük, hogy az áldozatok hozzátartozói  türelmesek lesznek és imádkoznak, hogy ez a keresős valamilyen eredménnyel záruljon" - mondta Joko Widodo indonéz elnök egy sajtótájékoztatón.

Az AirAsia légitársaság QZ 8501-es járata Surabayából Szingapúrba tartott. A jakartai légi irányítás radarképernyőiről helyi idő szerint vasárnap 6 óra 17 perckor tűnt el. A kapcsolat a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor a gép a Jávai-tenger fölött, Kalimantan (Borneó) és Jáva között repült.

Tapasztalt kapitány vezette

A 2002 óta működő AirAsia légitársaságnak eddig egyetlen repülőgépe sem zuhant le, mi több, a vállalat az idén elnyerte a világ legjobb fapados légitársaságának a címét. Az AirAsia jelenleg az ázsiai kontinens legnagyobb fapados légitársasága. A gép eltűnésének hírére hétfő reggel 7,5 százalékkal zuhantak az AirAsia részvényei a szingapúri tőzsdén.

A kapitányt és elsőtisztet is tapasztalt szakembernek ismeri a légitársaság. Az Indonesia AirAsia 49 százalékban a malajziai AirAsia csoport tulajdona, a többi részvény helyi befektetők kezében van. A csoport vállalatai megtalálhatók a Fülöp-szigeteken, Thaiföldön és Indiában is.

Köszönjük, hogy gondolnak rájuk, imádkoznak értük. Erősnek kell maradnunk.

– írta a Twitteren Tony Fernandes, a légitársaság igazgatója, aki Surabayába sietett. Teo Chee Hean szingapúri miniszterelnökhelyettes is ellátogatott az utasok családtagjaihoz, akik híreket várnak a Changi repülőtér kettes terminálján. 

Malajzia repüléstörténetének legtragikusabb éve az idei:

  • Március 8-án a Malaysia Airlines Kuala Lumpurból Pekingbe tartó járata tűnt el nyomtalanul, 239 emberrel a fedélzetén.

Összefoglaló cikkünket a maláj gépek fekete évéről itt olvashatja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?