Mégsem halhat meg a belga gyilkos

2015.01.06. 17:14

Hétfőn még úgy volt, hogy vasárnap halálos méreginjekciót fog kapni a gyilkosságért és nemi erőszakért börtönben ülő Frank van den Bleeken, ám a belga igazságügyi miniszter legutóbbi közlése szerint a férfinek mégsem hajtják végre az eutanáziát, írja a BBC.

Bleeken 1989. január 1-jén erőszakolt meg egy 19 éves lányt, akit aztán a saját harisnyájával fojtott meg. Akkor hét évet töltött egy börtön pszichiátriai szárnyában, majd szabadulása után egy 11, egy 17, és egy 29 éves lányt is megtámadott. Ezután ismét elfogták, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. A belga férfi három év kérvényezés után tavaly szeptemberben nyerte el a jogot, hogy kórházi körülmények között véget vessenek életének.

Koen Geens belga igazságügyi miniszter keddi közleményében az áll, hogy Bleeken eutanáziaeljárását nem folytatják tovább. Úgy tudni, hogy az orvos, aki végrehajtotta volna az eutanáziát, kiszállt, nem szeretne tovább részese lenni az ügynek. A miniszter azt is közölte, hogy Bleekent egy újabb pszichiátriai intézményben kezelik majd tovább.

Az 52 éves belga gyilkos korábban azzal érvelt, hogy inkább a halált választaná, mintsem hogy hátralevő életét a börtönben töltse.

Napi 24 órát a cellámban töltök, ennyi az életem. Nem érzem magam embernek itt. Mit kellene tennem? Csak üljek itt és sorvadjak el? Mi értelme ennek?

– mondta egy belga tévécsatornának.

A Belga Szövetségi Eutanázia Bizottság korábban azzal utasította el a kérést, hogy még nem próbáltak ki minden lehetőséget Bleeken kezelésére. Ügyvédje szerint viszont a szakemberek egyhangúlag megállapították, hogy a férfi elviselhetetlenül szenved, és mivel Bleeken azt mondta, képtelen uralkodni erőszakos szexuális vágyain, így szabadulásra sincs esélye.

Belgium – Hollandia és Luxemburg mellett – egyike az Európai Unió hátom tagállamának, amelyik engedélyezi az eutanáziát. Sőt, a belgák tavaly februárban azt is törvényessé tették, hogy az elviselhetetlen fájdalmakkal járó, gyógyíthatatlan betegségek esetén akár gyereknél is alkalmazhassák az eutanáziát.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport