Hollande: Franciaország sokkban van

000 Par8067244
2015.01.07. 13:33

François Hollande francia elnök szokatlanul gyorsan érkezett a merénylet helyszínére, a támadás után egy órával már a XI. kerületi szerkesztőségnél volt.

Hollande az újságíróknak elmondta: megemelték Párizsban a készültségi szintet. Hozzátette: több terrortámadást sikerült megelőzni az elmúlt hetekben.

Ez egy terrorista merénylet volt, nem kétséges. Franciaország sokkos állapotban van.

– mondta, hozzátéve:

Különleges barbár tettet követtek el az újság ellen.

Hollande azt is mondta, hogy a támadókat addig fogják üldözni, amíg szükséges, és bíróság előtt kell felelniük a tettükért. A franciákat arra figyelmeztette, hogy most megmutathatják, hogy egységes az ország.

A francia elnök a Twitteren is az egységről írt: egyetlen barbár tett sem semmisítheti meg a sajtószabadságot, egységes nemzet vagyunk, amely összezár és reagálni fog.

Az elnök délután kettő órára rendkívüli kormányülésre hívta a minisztereket. A támadás helyszínén Hollande mellett megjelent Bernard Cazeneuve belügy-, illetve Fleur Pellerin kulturális miniszter.

Hollande a helyszen tartott sajtótájékoztatóján még 11 halálos áldozatról beszélt, azóta már 12-ről lehet tudni. Hollande kiemelte: "Meg kell mutatnunk, hogy erős ország vagyunk. Harcolni fogunk a fenyegetés ellen, és megbüntetjük a támadókat".