Ők gyilkolhattak Párizsban

2015.01.07. 23:54 Módosítva: 2015.01.08. 03:17

A párizsi hatóságok szerda éjjel hivatalosan is nyilvánosságra hozták a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni támadással gyanúsított testvérpár nevét és fényképét, felhívásukban várják azok jelentkezését, akik bármit tudnak a hollétükről. Mindenkit figyelmeztettek azonban, hogy a két férfi veszélyes és fegyverek vannak náluk.

brothers

Két maszkos fegyveres 12 embert gyilkolt meg szerdán  a Charlie Hebdo francia szatírikus lap szerkesztőségében és menekülés közben, harmadik társuk pedig sofőrként segíthetett nekik. A rendőrség Reims-ben indított akciót az elfogásukra, de a harmadik gyanúsítottat Charleville-Mézières-ben vették őrizetbe. Az eseményeket folyamatosan frissülő cikkünkben itt követheti>>>

A Le Point szerint a két fegyveres merénylőt, a 34 éves Said, és a 32 éves Chérif Kouachit úgy azonosították a nyomozók, hogy megtalálták a Porte de Pantinnél menekülés közben hátrahagyott kocsijuban egyikük igazolványát.

A Metronews.fr azt írta, hogy a két fivér, Said és Chérif Kouachi francia állampolgár, és Párizs 10. kerületében születtek. A testvérek már fiatal korukban „profi kis gengszterek voltak, akik később radikálisak lettek" – mondta egy rendőrségi forrás a Le Point-nak. A fiatalabbikat, Chérifet jól ismerte a rendőrség, 2008-ban hároméves börtönbüntetésre ítélték 18 hónapra felfüggesztve, mert részt vett az Irakba dzsihadistákat küldő láncban, amelyet csak a „párizsi 9. kerület iraki láncának" neveztek.

A Libération azt írta korábban Chérif Kouachiról, hogy nem volt egy szabálykövető muszlim: rendszeresen ivott, dohányzott, és több barátnője volt. A New York Times is írt 2005-ben a férfiról, amikor kiderült, hogy francia állampolgárok is harcra készülnek Irakban az amerikaiak ellen. Az elfogott franciák között volt akkor Chérif Kouachi is.

Egy tisztviselő az AP-nek azt mondta, hogy a két testvér egy jemeni terrorszervezethez tartozik, ezzel feltehetően a jemeni al-Kaidára utalt. A Charlie Hebdo elleni támadás egyik szemtanúja szerint a támadók egyike azt kiáltotta: „mondjátok meg a médiának, hogy a jemeni al-Kaida tette."