Judit
3 °C
7 °C

Öt percig tartott a mészárlás a Charlie Hebdónál

2015.01.07. 15:09
Megszólalt a karikaturista, aki beengedte a Charlie Hebdóba a fegyveres támadókat. Mivel a bejáratnál fegyverrel fenyegették, beütötte a kódot. Ő és több szemtanú is azt állítja, hogy a támadók azt mondták, az al-Kaidához tartoznak. Kiderült, hogy a fegyveresek először rossz címre mentek.

Az Humanité francia lapnak nyilatkozott az első olyan szemtanú, aki belülről élte át a Charlie Hebdónál történt támadást.

Az egyik karikaturista, Coco a lapnak azt mondta, hogy éppen a kislányát hozta el a napköziből, amikor a bejáratnál találkozott a két csuklyás és felfegyverkezett férfival, aki megfenyegette őket. 

Be akartak menni. Beütöttem a kódot.

A fegyveresek tehát így hatoltak be a szerkesztőségbe, és a nő szerint a terembe belépve azonnal tüzet nyitottak Wolinskira és Cabura, a lap két emblematikus karikaturistájára. Coco azt mondta:

A mészárlás öt percig tartott. Én egy asztal alá bújtam... Ők tökéletesen beszéltek franciául... és az al-Kaidát emlegették.

Több más szemtanú is azt állította, hogy a fegyveresek kijelentették, hogy az al-Kaida terrorszervezethez tartoznak.

Le Figaro a rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy a támadók ráadásul először rossz címre mentek. A lapnak Emmanuel Quemener rendőr azt mondta, hogy a két fegyveres először a Nicolas Appert utca 6-ba hatolt be, ahol közölték velük, hogy a Charlie Hebdo szerkesztősége a 10-es szám alatt van. Ezután mentek a Charlie Hebdóhoz, ahol éppen szerkesztőségi értekezletet tartottak.

A Le Figaro kórházi forrása szerint a két fegyveres először a földszinten ölt meg egy embert, majd ezután felmentek az első emeletre, ahol a szerkesztőségi ülést tartották. "Itt egymás hegyén hátán találták a holttesteket".

Legalább 12 ember, köztük két rendőr meghalt, miután a két férfi délelőtt behatolt a Charlie Hebdo szerkesztőségébe. Öten súlyosan megsérültek, de több mint húsz könnyű sérült is van. A második világháború vége óta nem történt ilyen súlyos támadás Franciaországban.

A lap több emblematikus karikaturistája is az áldozatok között van. Az újság kiadójának igazgatója, Stéphane Charbonnier, művésznevén Charb meghalt a támadásban - írta a Le Monde. Charb készített Mohamed próféta életéről  képregényt 2013-ban. 

A kivégzett karikaturisták a brit Daily Mail Twitter-oldalán:

A rendőrség megerősítette, hogy a Tignous néven alkotó Bernard Verlhac, a Wolinski néven rajzoló Georges Wolinski és a Cabu néven ismert Jean Cabut képregényrajzoló is meghalt a támadásban, akárcsak az a rendőr, aki a korábbi, a Charlie Hebdót ért támadások óta védte a lapot kiadó igazgatót. 

Az ötödik áldozat Bernard Maris közgazdász, a lap publicistája, aki délelőtt szintén a Charlie Hebdo szerkesztőségében volt.

Párizsban a legmagasabb készültségi szintet rendelték el a terrortámadás után. Folyamatosan frissülő cikkünk itt>>>

Összes cikkünk a témában itt>>>

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?