Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Jozef Oleksy, volt lengyel kormányfő

2015.01.09. 11:52

Hatvankilenc éves korában, hosszú betegség után elhunyt Jozef Oleksy volt lengyel miniszterelnök, a Lengyel Baloldali Szövetség (SLD) volt elnöke - közölte az MTI.

Oleksy 1969-ben lépett be az állampártba, a Lengyel Egyesült Munkáspártba (LEMP), pártkarrierje 1977-tól ívelt felfelé, 1987-89 között vajdasági párttitkár volt. 1989-ben Mieczyslaw Rakowski kormányának tagja lett, tárcája a szakszervezetekkel való együttműködést felügyelte. A párt egyik megbízottjaként részt vett az 1989-es lengyel kerekasztal-tárgyalásokon. Az abban az évben rendezett első, részben szabad választásokon képviselői mandátumot szerzett.

1990-ben egyik alapítója volt a LEMP utódpártjának, a Lengyel Szociáldemokrata Pártnak (SdRP), amelyből később alakult meg az SLD. Pártja jelöltjeként 1995-96-ban volt kormányfő, 1993-1995-ben, valamint 2004-2005-ben pedig házelnök. Második házelnöki időszaka előtt három hónapig a belügyi tárca élén állt. 2004 végén, 2005 elején pártelnöki posztot is betöltött, 2004 májusától júliusig EP-képviselő volt.

Oleksy a rendszerváltás után több politikai botránynak volt a kulcsszereplője. 1996-ban azért távozott a kormányfői posztról, mert a KGB lengyelországi rezidenseivel fenntartott kapcsolatokkal vádolták meg. A katonai ügyészség később bizonyítékok hiányában megszüntette az ellene indított eljárást. Az ügy azonban, amelyben Aleksander Kwasniewski volt elnök is érintett volt, rontott a lengyel baloldal megítélésén.

Oleksy hitelességén azok a körülmények is rontottak, amelyek között 2005-ben kénytelen volt megválni a házelnöki posztjától. A bíróság akkoriban az átvilágítási törvényre hivatkozva úgy döntött, a politikus jogtalanul eltitkolta a kommunista lengyel katonai elhárítással való együttműködését. Ezt az ítéletet azonban 2007-ben a lengyel legfelsőbb bíróság nyilvánította semmissé. Jozef Oleksy romló egészsége miatt 2014 elején visszavonult a politikai élettől.