Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Előállt terveivel a francia kormányfő

2015.01.13. 19:39

Különleges, de az emberi jogokat tiszteletben tartó intézkedések bevezetését ígérte kedden a francia miniszterelnök, Manuel Valls, aki a nemzetgyűlésben mondott beszédet. "Különleges helyzetre különleges válaszokat kell adni. De ugyanazzal a hévvel azt is kimondom: soha nem lesznek olyan különleges intézkedések, amelyek felfüggesztik az értékek és a jog elvét" - idézi az MTI a miniszterelnököt.

Valls ezzel nemet mondott arra, hogy olyan, az amerikai Patriot Acthez hasonló csomagot vezessenek be, amely a mostaninál sokkal szélesebb jogkört adna a terroristákat üldöző hatóságok kezébe.

Franciaország Valls szerint háborúban áll, de nem a muszlimok, nem az iszlám vallás, hanem a terrorizmus, a dzsihadizmus ellen folytat háborút. Azt ígérte, Franciaország meg fogja védeni a hívő és a nem vallásos állampolgárait is. A terv a belső elhárítással foglalkozó szervek és a terrorelhárítási jogszabályok megerősítése. A miniszterelnök azt mondta: az anyagi és emberi eszközök nagyon jelentős megerősítése nélkül a belbiztonsági titkosszolgálatok leterheltekké válhatnak, csak az iraki-szíriai hálózatokban már több mint 1250 egyén megfigyelésénél tartanak.

Többször is megismételte, hogy a kormány elő fogja teremteni a "szükséges eszközöket". A titkosszolgálatok létszámát informatikusokkal, elemzőkkel, kutatókkal, tolmácsokkal bővítenék.

Valls bejelentette azt is, hogy 2015-re kiépítik Franciaországban a légitársaságok utasainak adatait gyűjtő, úgynevezett PNR-rendszert.

A börtönökben még az év vége előtt "különleges körzeteket" hoznak létre, ahol elszigetelve fogják őrizni a radikálisnak tartott dzsihadista elítélteket. Egy Párizs közeli fegyházban egyébként kísérletképp már működik ez a rendszer, ott 23 elítéltet őriznek elkülönítve.

Valls azt kérte Bernard Cazeneuve-től, a belügyminiszterétől, hogy nyolc napon belül tegyen javaslatokat a közösségi oldalak ellenőrzésének megszigorítására.

A miniszterelnököt állva tapsolták meg a képviselők, mire a 45 perces beszéde végére ért. A beszéd előtt egyperces néma megemlékezést tartottak a terrortámadások 17 áldozatának emlékére. Mind az 577 képviselő megjelent, és közösen elénekelték a Marseillaise-t, a francia himnuszt, amire még soha nem volt példa a parlamentben.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front már belekezdett abba, hogy politikai tőkét kovácsoljon a történekből. A párt elnöke, Marine Le Pen többek közt azzal állt elő kedden, hogy fel kellene függeszteni a  schengeni megállapodást.