Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A török kormányfő a párizsi terroristákhoz hasonlította Netanjahut

2015.01.15. 11:38

A török kormányfő azzal vádolta az izraeli miniszterelnököt, hogy felelősség terheli a Gázai övezetben elkövetett emberiesség elleni bűntettekért, és az előző heti párizsi terrortámadások elkövetőihez hasonlította Benjámin Netanjahut.

Ahogy a terroristák, akik a párizsi mészárlásokat elkövették, Netanjahu is emberiesség elleni bűncselekményeket követett el egy kormány élén állva, amely a gázai tengerparton játszó gyerekeket mészárolt le

- mondta Ahmet Davutoglu újságírók előtt Ankarában, mielőtt felszállt a Brüsszelbe induló repülőgépre.

A két ország közötti kapcsolatok már évek óta mélyponton vannak, de a török és az izraeli vezetők között az utóbbi napokban valóságos nyilatkozatháború robbant ki. Hétfőn Recep Tayyip Erdogan török államfő azt mondta: nem érti, "hogyan merészelt" Netanjahu részt venni a terrorizmus elleni vasárnapi párizsi meneten. Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szerdán Jeruzsálemben, az izraeli nagyköveti értekezleten "antiszemita szájhősnek" nevezte Erdogant, és azt hangoztatta, hogy az európai vezetők gyáva módon nem szembesítik ezzel a török politikust.

Davutoglu legutóbbi kijelentésével Izrael tavaly júliusi-augusztusi gázai övezeti hadjáratára utalt, amelyben gázai források szerint mintegy kétezer palesztin vesztette életét, jelentős részben civilek. A harcok izraeli oldalon - hivatalos közlés szerint - hatvannégy katona és három civil halálát okozták. A konfliktus kapcsán Izrael és a palesztinok kölcsönösen háborús bűncselekményekkel vádolják egymást.

Izrael és Törökország viszonya közel öt évvel ezelőtt romlott meg jelentősen, amikor egy izraeli kommandó nemzetközi vizeken megszállt és lefoglalt egy török hajót, amely az izraeli tiltás ellenére segélyt szállított a blokád sújtotta Gázai övezetbe. Az akcióban az izraeliek megöltek kilenc török állampolgárt.