Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Már meg is van a görög kormánykoalíció

2015.01.26. 12:13 Módosítva: 2015.01.26. 14:53

A megszorításellenes Sziriza ugyan éppen lemaradt az abszolút többségről az előrehozott görögországi választásokon, de a jobboldali nacionalista Független Görögök vezetője már hétfő délelőtt bejelentette, hogy sikerült megegyezniük, ezért beszállnak a radikális baloldali párt mellé a kormánykoalícióba.

A Sziriza vezetője, Alekszisz Ciprasz már hétfőn elmegy az elnökhöz, hogy letegye az esküt, és bejelenti majd az új kormány összetételét. Karolosz Papuliasz görög államfő bejelentette, hogy hétfő délután miniszterelnökké nevezi ki Cipraszt, írja az MTI.

A két pártot elsősorban az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) mentőcsomagjával szembeni ellenállás köti össze. Jorgosz Sztatakisz, a Sziriza pénzügyi tervezési felelőse, a fejlesztési miniszteri poszt várományosa megerősítette, hogy az új kormány nem tervez találkozót a 240 milliárd eurós mentőcsomagot felügyelő trojka – az Európai Központi Bank, az Európai Bizottság és az IMF – képviselőivel, inkább közvetlenül kormányokkal tárgyal majd.

Ciprasz győzelmi beszédében azt mondta, hogy történelmet írtak vasárnap, saját reformjavaslatokat ígért egy négyéves terv keretében. Szerinte a trojka (az IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank hármasa, ami a reformok végrehajtását felügyeli) győzelmükkel már a múlté.

A volt radikális diákvezér Ciprasz már nem adná fel a közös valutát, de véget akar vetni a megszorításoknak, és a görög adósság egy részének elengedéséről is tárgyalna, amit azonban több európai vezető kategorikusan elutasít. Bővebben>>>

A Sziriza 36,3 százalékával 149 mandátumot szerzett, a Független Görögöknek 4,8 százalékkal 13 képviselőjük lesz a 300 fős törvényhozásban.

   Százalék Mandátum
Sziriza 36,34 % 149
Új Demokrácia (ND) 27,81 % 76
Arany Hajnal 6,28 % 17
To Potami 6,05 % 17
Görög Kommunista Párt (KKE) 5,47 % 15
Független Görögök Pártja (ANEL) 4,75 % 13
PASZOK 4,68 % 13

Az előrehozott választásokat azután kellett kiírni, hogy a kormánynak nem sikerült elég támogatást szereznie az Európai Bizottság által is teljes mellszélességgel támogatott Sztavrosz Dimasz korábbi EU-biztos elnökké választásához decemberben a parlamentben. Az új törvényhozásnak majd új elnököt is kell választania.

Habár az ország nemzetközi hitelezői által elvárt megszorításokkal és lépésekkel sikerült javítania az elmúlt hat évben recesszióba süllyedt Görögország gazdasági helyzetén, de a munkanélküliség egyes területeken már a 30 százalékot is meghaladja, és rengeteg tüntetés volt a kormányzó konzervatív-szocialista koalíció ellen. A megszorítások ellen tüntetők többsége a Sziriza mögé állt be.

Eddig példátlan az is, hogy a 19 tagú euróövezet egyik országát olyan párt vezesse, amely elveti a németek támogatta megszorítási politikát, és ezzel máshol is bátoríthatja a megszorításellenes mozgalmakat. A spanyolországi Podemos párt máris a saját esélyét látja a Sziriza győzelmében.