Kinga, Kincső
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Korrupcióval gyanúsítják a volt román elnök bizalmasát

2015.02.11. 13:04

Korrupció miatt őrizetbe vette a román ügyészség Elena Udrea volt turisztikai minisztert, aki az elmúlt tíz évben Traian Basescu államelnök bizalmasaként az egyik legbefolyásosabb politikus volt Romániában, írja az MTI.

Udrea őrizetbe vétele azt követően vált lehetővé, hogy a parlament hétfőn jóváhagyta az ügyészek valamennyi kérését, amelyek az Udrea elleni vizsgálatok lefolytatására, illetve előzetes letartóztatására vonatkoztak. Kedden az ügyészek maratoni, csaknem tízórás kihallgatáson faggatták a volt regionális fejlesztési és turisztikai minisztert, majd későn este elrendelték őrizetbe vételét. Udrea így a szerda éjszakát már fogdában töltötte, a bíróságnak pedig estig kell döntenie, hogy megalapozott-e az az előzetes letartóztatásba helyezése.

A politikust három rendbeli befolyással való üzérkedéssel és pénzmosással gyanúsítják, így a Romániában Microsoft néven emlegetett számítástechnikai közbeszerzési ügyben, egy ökölvívó gála miatt, amelyet az általa vezetett minisztérium szervezett, illetve egy másik közbeszerzési eljárás miatt.

Udrea az elmúlt tíz évben Traian Basescu volt államelnök támogatásának köszönhetően vált az egyik legbefolyásosabb román politikussá. A Demokrata Liberális Párt (PDL) elnöki tisztségét is megpályázta, de nem választották meg, az akkor még államfői tisztségben lévő Basescu például emiatt szakított volt pártjával. Később belépett a Basescu támogatásával létrehozott Népi Mozgalom Pártba(PMP), amelynek ideiglenes elnöki tisztségét töltötte be, de a botrány következtében lemondott, és a múlt heti tisztújításon már nem vett részt.