Tüntetésért öt év börtönt kapott

2015.02.23. 12:46

Engedély nélküli tüntetésért öt év szigorított börtönre ítélték a 2011-ben kezdődött egyiptomi forradalom egyik jelképes alakját, Aláa Abdel-Fattáh neves aktivistát, írja az MTI.

Összesen huszonöt vádlottat ítéltek el a kairói perben, amit emberi jogi szervezetek hevesen bíráltak. A legtöbbjük 3, hárman pedig távollétükben 15 évig terjedő börtönbüntetést kaptak. Abdel-Fattáh és társai 2013 novemberében a parlamenti felsőház, a kairói Súra tanács épülete előtt tüntettek az akkor készülő alkotmány később hatályba lépett egyik cikke ellen, amely lehetővé teszi, hogy civileket katonai törvényszék elé állítsanak.

Az ítélethirdetés után az érintettek több tucat támogatója és családtagja a tárgyalóterem fapadjaira állva egyebek mellett

le a katonai hatalommal!

kiáltásokkal tiltakoztak a szerintük politikai okokból született döntés ellen.

Abdel-Fattáhot tavaly első fokon 15 év szigorított szabadságvesztésre ítélték, de később egy fellebbviteli bíróság a per újrafelvételét rendelte el. Az addig előzetes fogságban tartott fiatal bloggert akkor néhány hónapra szabadon engedték, a tavaly ősszel újraindult eljárás első tárgyalása után azonban újra őrizetbe vették.