Megérkezett Thomas Melia Budapestre

2015.03.02. 15:58

Közép-Európa energiaellátásáról, kétoldalú kérdésekről és az ukrán válságról tárgyalt Szabó László külügyi államtitkár Thomas Melia amerikai külügyi helyettes államtitkárral – írja az MTI a Külgazdasági és Külügyminisztérium nyomán.

Mint írták, Szabó László parlamenti államtitkár és Thomas Melia, az amerikai külügyminisztérium demokráciáért és emberi jogokért felelős részlegének európai és eurázsiai ügyeket felügyelő vezetője megbeszélésének középpontjában a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdései álltak. Áttekintették a Magyarországnak kiemelt jelentőségű energiabiztonság témakörét, amellyel kapcsolatban Szabó László kiemelte, hogy Közép-Európa energiaellátásának biztosításához Magyarország az Európai Unió segítsége mellett az amerikai palagázpiac kínálta lehetőségre is számít.

Az ukrajnai válsággal kapcsolatban Szabó László megerősítette, hogy Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és teljes szuverenitásának helyreállítása mellett, és továbbra is biztosítja Ukrajnának a gázszállítást Magyarországról, valamint a humanitárius segítségnyújtást is. A parlamenti államtitkár továbbá felhívta a figyelmet a kárpátaljai magyarság helyzetére, amellyel kapcsolatban Thomas Melia hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok kiemelt figyelmet fordít az ukrajnai kisebbségek, így a kárpátaljai magyarság helyzetére is.

Szabó László a találkozón annak a reményének adott hangot, hogy "a két ország közötti politikai kapcsolatokat is mielőbb sikerül a kiváló gazdasági, biztonságpolitikai együttműködés szintjére emelni" - áll a tárca közleményében.

„Magyarország nyitott minden további konzultációra, amely elősegíti a társadalmi felzárkózást" - ezt pedig már Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára mondta, miután megbeszélést folytatott Thomas Melia amerikai külügyi helyettes államtitkárral.