Nem áll jól Fruzsina ügye a svédeknél

2015.03.10. 12:21 Módosítva: 2015.03.10. 12:27

Látszik, hogy a svéd bevándorlási hivatal gyors és Wilhelm Fruzsinának nem kedvező megoldásra törekszik, mondta Szijjártó Péter külügyminiszter keddi sajtótájékoztatóján. Szijjártó még a múlt héten jelentette be, hogy megpróbál közbejárni a svéd külügyminiszternél az értelmi sérült, árva magyar lány ügyében, aki szeretne a nagynénjével maradni Malmőben, de Svédország ki akarja utasítani.

Szijjártó azóta telefonon és személyesen is beszélt a svéd külügyminiszterrel, Margot Wallströmmel. Méltányosságot kért tőle, de ő azt mondta, hogy a fennálló svéd jogszabályok alapján külügyminiszterként ezt a folyamatot nem tudja befolyásolni.

Pénzt is adna a magyar kormány

Szijjártó pénteken közölte, hogy Magyarország készen áll a tárgyalásra akár finanszírozási, akár technikai vagy jogi jellegű kérdésben. Megkérdeztük, hogy ez az azt jelenti-e, hogy adott esetben a magyar állam akár pénzügyi segítséget is nyújtana Wilhelm Fruzsina svédországi megélhetéséhez, hogy ne Svédországot terhelje a tartózkodás engedélyezésének anyagi vonzata, tehát hogy ne ez legyen a maradásának az akadálya. A külügyminisztérium sajtóosztálya az Indexnek azt válaszolta:

A Magyar Kormány természetesen hajlandó tárgyalni arról, hogy azt az összeget, amit itthon Wilhelm Fruzsina gondozására fordítana, hogyan lehet becsatornázni a svédországi ellátásba.

Közben azonban a svédországi magyar nagykövetségről rossz hírek érkeztek Ruff Ágneshez, Fruzsina nagynénjéhez. Ugyanezekről a fejleményekről beszélt a keddi sajtótájékoztatóján Szijjártó is. Ezek a Fruzsina maradására talán lehetőséget adó utolsó jogi szalmaszállal kapcsolatosak.

Még a múlt héten derült ki, hogy a kiutasítási végzés átadása jogi akadályba ütközik, emiatt el is halasztották végül. A végzést azért nem lehetett átadni, mert nem közölhetnek ilyen döntést egy olyan lánnyal, aki értelmi fogyatékossága miatt gyakorlatilag gyereknek számít, amíg nincs gondnoka. Fruzsinának pedig egyelőre nincs hivatalos gondnoka.

Wilhelm Fruzsina
Wilhelm Fruzsina
Fotó: Utvisad, föräldralös och förståndshandikappad / Facebook

Baljós a svéd hivatal sietsége

Annak a hivatalos kimondását, hogy a kiutasítás akadályba ütközik, egy - általában viszonylag gyors, néhány hétig tartó - eljárásnak kell megelőznie. Ilyen eljárás kétféleképpen indulhat: vagy az érintett kezdeményezi, vagy a migrációs hivatal magától megindítja, ha új információk jutnak a tudomására.

Fruzsina esetében az utóbbi történt, derült most ki. A migrációs hivatal indított eljárást, mégpedig egészségügyi okokra való hivatkozással, aminél ha döntés születik, nem lehet megtámadni, nincs helye bírósági felülvizsgálatnak. A nagykövetség munkatársa beszélt a migrációs hivatal illetékesével, Fredrik Bengtssonnal, aki elmondta neki, hogy a kiutasítás akadályának megállapítására irányuló eljárások során

nagyon kicsi eséllyel lehet tartózkodási engedélyhez jutni, ezeket az ügyeket a migrációs hivatal túlnyomóan a kérelmező számára kedvezőtlen módon dönti el.

Az eljárásban már se Fruzsinát, se a nagynénjét nem hallgatják meg, kizárólag a rendelkezésre álló dokumentumok alapján döntenek. Bengtsson arról is tájékoztatta a nagykövetség munkatársát, hogy a migrációs hivatal kezdeményezte a malmői gyámhatóságnál, hogy nevezzenek ki gondnokot Fruzsina részére.

A nagykövetség munkatársa mindebből azt a következtetést vonta le, amit Szijjártó is megfogalmazott kedden:  a migrációs hivatal arra törekszik, hogy Fruzsina ügyét minél gyorsabban és számára kedvezőtlen módon zárja le.

Fruzsina számára most próbálnak Svédországban hozzáférhető, ingyenes jogi segítséget felkutatni, de a legutóbbi kérvényt a nagynéni maga írta meg, mert egyelőre nem talált olyan ügyvédet, aki ilyen rövid alatt vállalná ezt a bonyolult ügyet.