Léggömbökkel küldtek propaganda-DVD-ket Észak-Koreába

2015.04.08. 06:59

Egy dél-koreai aktivista több ezer DVD-t küldött át Észak-Koreába Az interjú című amerikai filmszatírából, amely a Kim Dzsongun észak-koreai vezető elleni fiktív merényletről szól. Li Minbok azt mondta: a ballonokat határ menti dél-koreai városokból négy részletben küldte át.

A „szállítmányok” dollárkötegeket és olyan röpiratokat is tartalmaztak, amelyek bírálják Kim Dzsongun kormányát. A röpiratokon az is szerepel, hogy Észak-Koreával szemben Dél-Koreában milyen nagy jólét van, amivel lázadásra akarják ösztönözni az északi lakosokat.

A phenjani kormány ellene irányuló támadásnak tekinti az ilyen akciókat, és régóta követeli, hogy Szöul tiltsa meg ezeket. Az észak-koreai hadsereg tavaly októberben tüzet nyitott az akkor átküldött léggömbökre, ami tűzpárbajt robbantott ki a felek között a két ország szárazföldi határán.  Észak most márciusban is azzal fenyegetőzött, hogy katonái figyelmeztetés nélkül tüzet fognak nyitni a ballonokra.

Szöul azon az állásponton van, hogy az ilyen akciók a szólásszabadság részei, mégis a dél-koreai kormány nemrég arra kérte a Phenjan-ellenes aktivistákat, hogy tartózkodjanak a propaganda-ballonok átküldésétől, mert azok csak rontanak a két ország viszonyán, és veszélybe sodorják a határ mentén élő dél-koreaiakat.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás