80 percen át tárgyalt Obama és Castro

000 Mvd6677722
2015.04.12. 09:18 Módosítva: 2015.04.12. 09:19

Raúl Castro és Barack Obama az Amerikai Államok Szervezetének panamavárosi csúcstalálkozóján mintegy 80 percen át tárgyalt zárt ajtók mögött, közölte az MTI. Obama a találkozó után azt mondta a sajtónak, hogy a megbeszélés őszinte és eredményes volt,

pedig teljesen mást gondolunk arról, hogy hogyan kell egy társadalomnak felépülnie, és én nyíltan elmondtam neki, amit én gondolok. 

A kubai-amerikai közeledés szempontjából fontos megbeszélés kapcsán az amerikai elnök úgy vélte, hogy a két ország történelmi viszonya nagyon összetett, de most abban a helyzetben vannak, hogy tovább tudnak lépni.

Ha időt hagyunk rá, akkor a két ország ki tud alakítani egy új viszonyt, még úgy is, hogy alapvető nézetkülönbségeink vannak és lesznek

- mondta Obama, aki szerint Amerikának aggályai vannak a demokratikus állapotokkal és az emberi jogokkal kapcsolatban, de mindent meg fog tenni azért, hogy

a kubai emberek egyre gazdagabbá váljanak, szabadságban és biztonságban éljenek, valamint hogy élvezzék a világra való nyitottságot, kamatoztatni tudják hihetetlen tehetségüket, eredetiségüket és nagy munkabírásukat.

Raúl Castro még a tárgyalás előtt azt nyilatkozta, hogy

Kuba és az Egyesült Államok mindenről beszélhet egymással, de nagyon türelmeseknek kell lenniük az elkezdett közeledési folyamatban.

Úgy vélte, hogy lesznek olyan dolgok, amelyekben egyetértenek, és lesznek olyanok, amelyekben nem,

de előfordulhat majd, hogy meggyőzzük egymást bizonyos témákban.

Az Obama-Castro csúcstalálkozó előtt csütörtökön már egyeztetett egymással John Kerry amerikai és Bruno Rodríguez kubai külügyminiszter az AÁSZ-on. Barack Obama amerikai és Raúl Castro kubai elnök december 17-én bejelentette, Washington és Havanna több mint ötven év után újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat egymással, és az Egyesült Államok megszünteti a szigetországgal szembeni gazdasági embargót.

A két ország történelmi közeledéséről itt írtunk bővebben.