Ákos, Bátor
4 °C
10 °C

Human Rights Watch: Palesztin gyerekeket dolgoztatnak a ciszjordániai telepesek

2015.04.13. 14:19

Palesztin gyerekeket dolgoztatnak ciszjordániai telepesek – állítja friss jelentésében a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet.

Palesztin gyermekek, olykor 11 évesek munkájából profitálnak a telepesek főként a Jordán völgyében, alacsony fizetéségért veszélyes munkakörülmények közepette alkalmazva őket – áll a hétfőn megjelentetett, 74 oldalas jelentésben, amely a nemzetközi jog megszegésével is vádolja Izraelt. A jogvédők szerint több száz palesztin gyermek dolgozik a telepesek farmjain gyakran igen nagy melegben, olykor súlyos terheket kell cipelniük, és ki vannak téve veszélyes növényvédő szerek ártalmainak is.

A HRW 38 gyermeket és 12 felnőttet hallgatott meg, Jordán-völgyi palesztin falvak lakóit. A beszámolók szerint a gyerekek gyakran otthagyják az iskolát, hogy munkába álljanak a telepeseknél, pénzért zöldségeket szedjenek és csomagoljanak az ültetvényeken.

A nemzetközi és ezzel összhangban az izraeli és palesztin törvények nem engedélyezik gyermekek foglalkoztatását tizenöt éves kor alatt, de a megkérdezettek közül sokan azt mondták, hogy már 13-14 évesen munkába álltak. „Az izraeli telepesek profitálnak a palesztin gyermekek jogainak megsértéséből - jelentette ki Sara Leah Witson, a HRW közel-keleti és észak-afrikai igazgatója a Háárec című izraeli újság honlapján. - Az izraeli diszkrimináció és telepespolitika miatt elszegényedett közösségek gyermekei otthagyják az iskolát, és veszélyes munkát végeznek, mert úgy érzik, nincs alternatívájuk, miközben Izrael behunyja a szemét."

Dávid Elhajani, a Jordán völgyi regionális tanács vezetője ugyanakkor elutasította és hamisnak nevezte a vádakat. A katonai rádió műsorában közölte, hogy naponta hatezer palesztinnak adnak munkát, de nincsenek köztük kiskorúak. „Ez egy szörnyű hazugság - mondta Elhajani. - Semmi sem indokolná gyermekek foglalkoztatását sem erkölcsileg, sem jogilag, sem anyagilag” - tette hozzá.