Új országot alapított egy cseh férfi a magyar határnál

liber
2015.04.15. 14:36 Módosítva: 2015.04.15. 15:03

A Bumm.sk értesülése szerint a Szerbia és Horvátország között található senki földjén mikroállamot kiáltott ki hétfőn a cseh Szabad polgárok pártjának tagja, Vít Jedlička.

A magyar–szerb határtól 20 km-re délre, a Vajdaság mellett lévő mindössze 7 négyzetkilométeres területet Liberland Szabad Köztársaságnak keresztelte el, és természetesen ő lett az új ország első elnöke is.

Az új állam alapítóinak célja egy olyan társadalmat létrehozni, ahol a tisztességes emberek anélkül érvényesülhetnek, hogy az állam felesleges szabályokkal és adókkal keserítené meg az életüket

– mondta Jedlička, aki szerint az ország létrejöttét már bejelentették Szerbiának, Horvátországnak és az ENSZ-nek.

Az államalapító szerint olyan államokkal inspirálódtak, mint Monaco, Liechtenstein vagy Hongkong. Bár valójában Liberland feltehetően mégis inkább az ún. mikroállamok családjába tartozik, amelyekből nagyjából 400 létezik a Földön, és létezésüket nem nagyon ismeri el egyetlen ország sem. (A mikroállamokról itt közöltünk rendkívül szórakoztató képriportot.)

Erre utal az is, hogy a többi mikroállamhoz hasonlóan Liberland esetében is az volt a legsürgősebb és legfontosabb, hogy saját zászlaja, címere, sőt mottója legyen, ami nem más, mint az

élni és élni hagyni.

A cseh aktivista szerint bárki igényelhet liberlandi állampolgárságot, ha nincs kommunista, náci vagy egyéb szélsőséges ideológiához köthető múltja, illetve büntetlen előéletű. A liberlandi polgárokkal szemben pedig követelmény, hogy tiszteljék embertársaikat és azok véleményét bőrszínre, nemzetiségre, vallási meggyőződésre való tekintet nélkül, illetve tartsák tiszteletben a magántulajdon sérthetetlenségét is.

liberland
Fotó: Liberland.org

Liberland hivatalos nyelve a cseh, és bár egyelőre kidolgozott alkotmánya nincsen, az ígéretek szerint nagyfokú személyi és gazdasági szabadságot garantál majd polgárainak.

Ha Vít Jedlička máris meggyőzte Önt, akkor ide kattintva kérhet állampolgárságot, de jelentkezhet Liberland Facebook-oldalán is, aminek egyelőre mindössze 2100 kedvelője van.

Vít Jedlička alapító az Indexnek elmondta: „Dühösek vagyunk a cseh kormányra, mert nem hatékony, viszont káros. Elveszi a pénzt az emberektől és az oligarcháknak adja az állami és EU-támogatásokon keresztül. Képtelen jó oktatást nyújtani, akadályozza az üzleti világot, új adókkal és felesleges törvényekkel áll elő újra és újra. Rájöttünk, hogy nem tudjuk megváltoztatni a csehországi választásokat, mert a média az oligarchák kezében van. Ezért alapítottuk meg a saját országunkat. A mottónk élni és élni hagyni – egy valóban szabad társadalmat szeretnénk felépíteni feleslegesen magas adók és szabályozások nélkül. Rengeteg ember érdeklődik a projektről világszerte, akik máris beköltöznének és vállalkozást alapítanának.”

Az országalapító politikus azt is hozzátette, hogy a megkeresett országok és nemzetközi szervezetek még nem reagáltak a bejelentésére.  • Tippek
  • Bankszámla