Országok az Üveghegyen túl

2014.11.19. 10:03
A felfedezőknek sosem volt könnyű dolguk, klasszikus értelemben vett felfedezőnek lenni pedig a XXI. században szinte lehetetlen feladat. Nekem a szüleim például mindig azt mondták, amikor közöltem velük, hogy márpedig én fel fogok fedezni legalább egy szigetet (a hatodik kontinens felfedezéséről már korán letettem), hogy a technológiai fejlettség miatt ma már nincs olyan zuga a világnak, amit ne ismernénk. Léo Delafontaine francia fotósnak azonban sikerült bebizonyítania ha nem is teljesen az ellenkezőjét ennek, de legalábbis azt, hogy nagyon sok olyan aprócska ország, mikronemzet létezik valahol a képzelet és a valóság határán, amelyről a legtöbbször csak az állampolgárai és hozzá hasonló kitartó felfedezők tudnak.

A XXI. század új kontinensei a mikronemzetek, írta Bruno Fulligni Léo Delafontaine mikroállamokról szóló albumkönyvének a bevezetőjében. Ez nagyon izgalmasan hangzik, de egyáltalán: mik azok a mikronemzetek? Olyan icipici államok, amelyek néha egy viccből, olykor egy forgalmi dugó miatti felháborodásból születnek, de alapítóik, első királyaik, elnökeik vagy hercegeik és persze állampolgáraik teljesen komolyan veszik őket, és himnuszt, pénzt, útlevelet alkotnak a néha alig pár tucat négyzetméteres mikroállamnak. A mikronemzeteket persze semmilyen hatalom nem ismeri el függetlenként, de ez általában nem is zavarja őket, mert vezetőik szerint a ma ismert állampolgárság-koncepció egyébként is idejétmúlt.

Ma már körülbelül 400 mikroállam létezik a világ különböző pontjain, elhagyatott falvakban, tengeri katonai platformokon és kietlen sivatagokban. Delafontaine, aki szabadúszó fotósként dolgozik, 14 mikroállamról készített részletes riportot, és útlevelet is kapott mindenhova.

Kevesen tudják, hogy egyszer Magyarországon létezett egy mikronemzet. Almássy István 1993-ban alapította 3350 négyzetméteres mikroállamát, a Röszkei Közkormányzóságot. Mint minden rendes államnak, a később Gandhiának elnevezett közkormányzóságnak is volt pénze, zászlaja, himnusza, parlamentje és Almássy személyében államelnöke. A fizetőeszköz a csillám volt, amit Almásy úr 1 kilogramm sárgabarack mindenkori árához igazított. A mikroállam létezésének egy durva családi tragédia vetett véget, írta a Szegedma.hu.

Calsahara királyság

Elleori királyság

Conch Köztársaság

 Atlantium

La Boirie Konzulátus

 Saugeais Köztársaság

 Molossia

 Baugh

Sealand

Seborgai Hercegség