A török államfő nem azért nem megy Moszkvába, mint Áder

2015.05.06. 09:17 Módosítva: 2015.05.06. 10:16

Azt mondjuk a mai napig nem indokolta meg Áder János, miért is marad távol a parádétól, amit a II. világháború befejezésének 70. évfordulójának tiszteletére rendeznek Moszkvában a hétvégén, de biztos más indoka lehetett rá, mint Recep Tayyip Erdogan török államfőnek. 

Erdogan ugyanis megsértődött Putyinra, mert az orosz államfő népirtásnak nevezte az örmény népirtást.

Az MTI ezt a Hürriyet Daily News török napilap szemléjéből derítette ki. Putyin az örmény népirtás 100. év fordulója alkalmából kelt levelében nevezte nevén a törökországi örmények száz évvel ezelőtti lemészárlását és kiűzését. Másnap, 24-én az orosz duma is olyan határozatot hozott, amelyben genocídiumnak bélyegzi meg az első világháború idején történteket.  Ezenkívül Putyin francia kollégájával, François Hollande-dal együtt még aznap az örmény fővárosban, Jerevánban részt vett a centenáriumi emlékrendezvényen.

A törökök kézzel-lábbal tiltakoznak az ellen, hogy a világtörténelem egyik legszörnyűbb eseménye miatt őket hibáztassák, de ma már egyértelmű tény, hogy szabályos pogrom folyt az örmények ellen. Egyébként Magyarország sem jeleskedik a történelmi emlékezet felfrissítésében, ahogy arról írtunk, sem az Erdoganban illiberális elvtársat látó Fidesz, sem a török–magyar rokoni kapcsolatot féltőn ápoló Jobbik nem hajlandó a markáns kiállásra.

Ugyanakkor Franciaország bejelentette, hogy külügyminisztere részt vesz a győzelem napi ünnepségek egy részén. Laurent Fabius az Europe1 rádiónak azt mondta, hogy "nem veszek részt a vörös téri díszszemlén, de elmegyek, hogy elhelyezzek egy csokrot, és aztán a Kremlben is jelen leszek". A miniszter szerint a megemlékezések történelmi eseményekről szólnak. "Az oroszok több tízmillió embert veszítettek el a háborúban, és a történelmen nem változtatunk".

A győzelem napi felvonuláson való részvételt egyébként különböző okok miatt sorra mondják le az állami vezetők. A nyugati politikusok a Krím és Kelet-Ukrajna agresszív bekebelezése miatt maradnak távol, most Erdogan az örmény népirtás elismerése miatt orrolt meg, Kim Dzsongun észak-koreai diktátor pedig belügyekre hivatkozva mondta le a részvételt. Az AFP francia hírügynökség összegzése szerint 68 meghívott állam-vagy kormányfő közül csak 22-en mennek el Moszkvába.