Ha az ENSZ rábólint, indulhatnak a kommandósok a líbiai partokra

2015-05-05T152501Z 816863791 GF10000084789 RTRMADP 3 EUROPE-MIGR
2015.05.06. 07:36

Rendkívüli ülést tart hétfőn a földközi-tengeri menekültáradat megfékezésének lehetséges módjairól az ENSZ Biztonsági Tanácsa – írja az MTI. Ez az ülés azért lehet fontos, mert Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője ekkor kér áldást arra, 

hogy az EU akár erővel is felléphessen embercsempész-hálózatok ellen

és az unió célzott akciókkal akadályozhassa meg akár már a líbiai kiindulópontokon, hogy több száz szerencsétlennel fussanak ki a nyílt tengerre a rozoga csempészhajók. Ahogy arról mi is írtunk, erre a legutóbbi katasztrófát követő rendkívüli uniós csúcson szánták el magukat az EU állam- és kormányfői.

A Biztonsági Tanács európai tagjai, Franciaország, Nagy-Britannia, Spanyolország és Litvánia, illetve a földközi-tengeri menekültáradattól leginkább sújtott Olaszország jelenleg gőzerővel dolgoznak egy határozattervezet megszövegezésén, amely nagyobb nemzetközi legitimációt adna az európai műveleteknek – többek közt a nemzetközi vizeken is lehetővé téve a menekülteket szállító hajók átvizsgálását.

Összesítések szerint idén már több mint 1500 menekült vesztette életét az átkelés során, vagyis nagyságrendekkel több, mint az előző év azonos időszakában jelzett alig száz. Sokan vágnak neki Szomáliából és Eritreából, de Gambiából, Ghánából, Nigerből, Szenegálból, Elefántcsontpartból és Szíriából is sokan próbálnak Európába jutni Afrikán keresztül.