Valér
2 °C
8 °C

Putyin: Oroszország nem fenyegeti a Nyugatot

2015.06.06. 16:26

Oroszország nem jelent fenyegetést a Nyugatnak, jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök abban az interjúban, amelyet jövő héten esedékes olaszországi látogatása küszöbén adott a Corriere della Sera című olasz napilapnak.

Azt gondolom, hogy csak egy beteg ember – és az is csak álmában – képzelődhet arról, hogy Oroszország váratlanul megtámadja a NATO-t

– mondta az orosz elnök, hozzátéve, hogy Moszkva csak a külső fenyegetések ellen akar védekezni. Azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „az ilyen félelmekkel való játék" célja az ellenségkép építése, amivel vezető szerepét szeretné bebetonozni a világban. Az ukrajnai konfliktus is Washington kontár akcióinak a következménye, mondta.

Felszólította Ukrajnát és az EU-t, hogy tegyenek többet a Donyec-medencei válság enyhítéséért, és nyújtsanak nagyobb pénzügyi támogatást Kijevnek. Az önhatalmúlag kikiáltott (donyecki és luhanszki) népköztársaságok vezetői szerinte nyilvánosan kijelentették, hogy bizonyos feltételek mellett, a minszki megállapodások megvalósítása esetén készek megvizsgálni a lehetőségét annak, hogy Ukrajna kötelékében maradjanak. Feltételeik között van az alkotmánymódosítás az autonómiát biztosító jogokkal, valamint az önálló határ menti kereskedelem lehetősége Oroszországgal, mondta.

Az ukrajnai vezetés feladata békés eszközökkel meggyőzni az embereket az országban maradás előnyeiről, mondta Putyin, aki szerint „lehetetlen fegyverek segítségével meggyőzni őket". Szerinte az Egyesült Államoknak és az EU-nak nyomást kell gyakorolnia Kijevre a minszki béketerv megvalósításához.

Az orosz elnök ismét oroszellenességgel vádolta a Nyugatot. A NATO mind közelebb kerül egy atomhatalom határaihoz, mondta. Szerinte Norvégiában olyan rakétákat telepítettek, amelyek 17 percen belül elérik Oroszországot, írja az MTI.

Putyin szerint az EU önző politikát folytat, amikor nem veszi tekintetbe Oroszország érdekeit az Eurázsiai Gazdasági Unió kiépítésében. „Ha Európa országai egyesülnek, az normális dolog, de ha mi a posztszovjet térségben ugyanezt tesszük, megpróbálják ezt úgy magyarázni, hogy Oroszország valamiféle birodalom újjáépítésére törekszik" – jelentette ki. „Azt szeretném mondani Önöknek, hogy nincs mit félniük Oroszországtól" – hangsúlyozta az orosz elnök.

A vasárnap kezdődő kétnapos bajorországi G7-csúcstalálkozó után Olaszország az első a vezető ipari államok csoportjából, ahová Putyin ellátogat. Szerdán megtekinti a milánói világkiállítást, majd Rómába utazik tovább, ahol tárgyal Matteo Renzi olasz kormányfővel, és fogadja őt Ferenc pápa is.