Izrael piszkos bombával kísérletezett a Negev-sivatagban

2015.06.08. 23:32

Izrael piszkos bombákat épített, majd ezekkel kísérleti robbantásokat hajtott végre az ország déli részén fekvő Negev-sivatagban, írja az MTI a Háárec nevű izraeli napilapra hivatkozva.

A fényképekkel is alátámasztott jelentés szerint a 2014-ben lezárult, négy éven át tartó kísérletek során húsz alkalommal végeztek tesztrobbantást. Izrael célja az volt, hogy megvizsgálja, milyen hatása van egy ilyen típusú támadásnak. A sugárzást minidrónokkal, a robbanás erejét érzékelőkkel mérték.

A piszkos bombák hagyományos robbanóanyagot használnak radioaktív anyag szétszórására, így nemcsak közvetlenül a megtámadottakra, hanem azok életterére, ivóvizeire és táplálékforrásaira is különösen veszélyes.

A lap által idézett kutatók szerint a kísérletek védelmi jellegűek voltak, és magas sugárzási szint csak a robbanások epicentrumában volt mérhető. Azt is hangsúlyozták, a szél által szállított részecskék nem jelentenek komoly veszélyt.

A robbantás lélektani hatása viszont annál nagyobb

– tették hozzá.

A Green Field fedőnevet viselő robbantási kísérleteket a dél-izraeli Dimona város atomreaktorának személyzete végezte. A tesztrobbantások nagy részét a Negev-sivatagban hajtották végre, egyet pedig egy zárt létesítményben.

Történt más is

Az újság egy másik, Red House nevű kísérletről is beszámolt, amely során azt vizsgálták, milyen következményekkel jár, ha sűrűn lakott területen helyeznek el radioaktív anyagokat, ezért a sugárzó anyagokat egy bevásárlóközpont másolatának szellőzőrendszerében helyezték el. A szakemberek arra jutottak, hogy egy ilyen támadás nem jelentene komolyabb veszélyt, hiszen a sugárzás nagy részét felfogják a szellőzőrendszer légszűrői. 

Az izraeli védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit.

Ha kíváncsi, hogyan tesztelték a radioaktív robbantásokra reagáló Booster rendszert Csillebércen, nézze meg a KFKI-sportpályán készült videónkat:

Nukleáris rettegés Csillebércen

Bár radiológiai fegyvert egyelőre még nem vetettek be terroristák, egyes elemzők szerint idővel erre is sor kerülhet, hiszen a piszkos bombák készítéséhez szükséges elemek akár kórházakból vagy gyárakból is beszerezhetőek.

Tavaly ráadásul már a szomszédban is volt hasonló kísérlet: 2014 májusában másfél kilogrammnyi radioaktív anyagot foglaltak le Ukrajnában, amelyből valószínűleg piszkos bombát akartak gyártani diverzánsok.