Júlia, Rita
13 °C
26 °C

A V4-ek elutasítják a menekültügyi kvótát

2015.06.11. 15:23

Szijjártó Péter a visegrádi országok képviselőivel külön is tárgyalt az EU és a Latin-amerikai és Karibi Államok Közösségének csúcstalálkozóján. A külügyminiszter szerint Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország megerősítette együttműködését a bevándorlás uniós kezelésének kérdésében. Ez azt jelenti, hogy ragaszkodnak az Európa Tanács korábbi döntéséhez, amely ebben a kérdésben az önkéntes befogadás lehetőségét hangsúlyozza, és elutasítják a kötelező befogadási kvótákat.

Szijjártó kifejtette, hogy ebben a kérdésben földrajzilag kiegyensúlyozott megközelítésre van szükség, az uniós intézményeknek európai felelősségként kellene elismerniük a Nyugat-Balkánról érkező migráció okozta nyomást, és segíteniük kellene azokat az országokat, amelyek ezzel kénytelenek szembenézni.

Mint az MTI írja, a V4-ek egyetértenek, hogy az igazi megoldást az unión kívül kell keresni, és elutasítanak minden olyan megközelítést, ami bíztatólag hatna a bevándorlásra. magyar kezdeményezés, hogy ha az EU kereskedelmi, gazdasági, fejlesztési együttműködésről tárgyal külső országokkal, ahonnan migrációs nyomás tapasztalható, akkor az együttműködésnek legyen feltétele a migráció kezelése is.