Szabina
2 °C
15 °C

A franciák bocsánatot kértek a Nutellától

2015.06.17. 21:38

Bocsánatot kért szerdán Ségolene Royal francia környezetvédelmi miniszter, amiért a Nutella bojkottjára szólította fel a franciákat. A miniszter a pálmaolajban gazdag élelmiszerről azt állította, hogy hozzájárul az őserdők irtásához - közölte az MTI.

"Ezer bocsánat a Nutellával kapcsolatos vitáért. Egyetértek azzal, hogy a fejlődést kell támogatnunk" – jelentette ki Twitter-üzenetében a miniszter, a szocialisták jelöltje a 2007-es elnökválasztáson, Francois Hollande államfő volt élettársa.

"Tömegesen újra kell ültetni a fákat, mert hatalmas méretű erdőirtás történt, ami az általános felmelegedésért is felelős. Be kell szüntetnünk a Nutella fogyasztását, mert tiszta pálmaolaj. Más alapanyagokat kell felhasználni" – mondta Royal hétfőn a Canal+ televízióban.

Kenyeret és Nutellát a népnek

A fenntartható pálmaolaj védelmezői szerdán fellázadtak a miniszter kijelentése ellen. "Nem az a megoldás, ha mellőzzük a pálmaolajat az ételekből, "a fenntartható megoldások kifejlesztését kell támogatni" – hangsúlyozta közleményében a fenntartható pálmaolaj-előállítást szorgalmazó, gyártókat – közöttük a Nutellát előállító olasz Ferrerót - és felhasználókat tömörítő francia szervezet, az Alliance.

A ma esti vacsorám: kenyér és Nutella – üzente Gian Luca Galetti olasz környezetvédelmi miniszter.

A Ferrero kedden nem kívánt reagálni Ségolene Royal kijelentésére, de közölt: teljes tudatában van a környezetvédelmi kihívásoknak, és arról biztosított, hogy számos kötelezettségvállalást tett a pálmaolaj beszerzését illetően.