Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Megvan a lengyelek véleménye is a menekültekről: 76 százalékuk befogadná őket

2015.06.18. 17:58

A lengyelek többsége úgy gondolja, hogy Lengyelországnak menedéket kellene nyújtania azok számára, akik meggyőződésük vagy politikai tevékenységük miatt üldöztetésnek vannak kitéve a hazájukban – derült ki egy csütörtökön ismertetett, az MTI által idézett felmérésből.

A CBOS közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a hazájukban meggyőződésük vagy politikai tevékenységük miatt üldözöttek befogadását a megkérdezettek

  • 76 százaléka támogatja
  • 15 százaléka ellenzi.

A cég 2004 óta most végzett először felmérést az országba érkező menekültek kérdéséről, és az eredmények azt mutatják, hogy a lengyel lakosság véleménye azóta nem sokat változott ezen a téren.

A válaszadók 22 százaléka nemcsak rövid távú segítséget nyújtana a menekülteknek, hanem engedélyezné azt is, hogy letelepedjenek Lengyelországban. Ez az arány tizenegy évvel ezelőtt még 27 százalék volt. A lengyelek 54 százaléka úgy vélte, hogy csak addig kellene menedéket nyújtani az üldözötteknek, amíg vissza nem térhetnek hazájukba.

A megkérdezettek 46 százaléka menekültstátust adna az oroszbarát ukrajnai szakadárok által ellenőrzött délkelet-ukrajnai területekről érkező ukrán állampolgároknak, 36 százalékuk ezt nem támogatná.

A felmérés szerint a lengyelek kevésbé mutatkoznak késznek a Dél-Európába érkező menekültek befogadására, a válaszadók 33 százaléka szívesen látná őket, 53 százalékuk viszont azon a véleményen van, hogy Lengyelországnak nem kellene befogadnia migránsokat a Közel-Keletről és Afrikából.