A gázai határhoz közel csapott le az IS

2015.07.01. 18:37

Összehangolt támadássorozatot indítottak dzsihadista fegyveresek a Sínai-félsziget északkeleti részén az egyiptomi biztonsági erők több ellenőrzőpontja ellen; helyi sajtóértesülések hatvan fölé teszik a reggel óta zajló harcokban eddig elesett katonák számát, illetve negyven fölé a megölt szélsőségesekét - írja az MTI.

Az ország történelmének egyik legpusztítóbb terrortámadását az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyiptomi ágaként működő Sínai Tartomány (korábbi nevén Anszár Beit al-Makdisz) vállalta magára. A milícia Twitter-oldalán megjelent üzenet szerint

a Kalifátus oroszlánjai a hitehagyott hadsereg egyszerre tizenöt ellenőrzőpontját támadták meg.

A hadsereg szóvivője, Mohamed Szamír ugyanakkor Facebook-oldalán megjelent közleményében öt lerohant ellenőrzőpontról, és tíz megölt, illetve megsebesített katonáról számolt be. Szamír szerint a Gázai övezettel szomszédos térségben végrehajtott támadássorozatot mintegy 70 fegyveres hajtotta végre, akik közül a kormányerők legalább huszonkettővel végeztek, továbbá megsemmisítettek három, légvédelmi rakétákkal felszerelt terepjárót.

Szamír egy később megjelent közleményében arról számolt be, hogy az Apache katonai helikoptereket és F-16-os harci repülőket is bevető hadsereg üldözőbe vette az helyszínekről elmenekülő támadókat, akik közül tizenhetet megöltek, majd megsemmisítették a szélsőségesek két bázisát. A halottak és sebesültek számáról hivatalos adatok még nincsenek, mivel a mentőautókat nem engedik a harcok közelébe, az odavezető utakon elhelyezett robbanószerkezetek miatt.

Egyes hírügynökségi értesülések szerint a szélsőségeseknek sikerült katonákat fogságba ejteniük és több páncélozott járművet megkaparintaniuk. Helyszíni jelentések ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy a légierők legalább egy ilyen járművet kilőttek.

A CBC Extra egyiptomi székhelyű műholdas televízió értesülései szerint a gázai határhoz közeli Sejk-Zuveid településtől délre felállított ellenőrzőpontokat a szélsőségesek több, öngyilkos merénylők vezette, robbanóanyaggal megrakott autóval, valamint RPG típusú rakétavetőkkel és gépkarabélyokkal támadták meg. A csatorna helyszíni tudósítója legalább száz halott, illetve sebesült terroristáról számolt be, akikkel a kormányerők Apache típusú katonai helikopterei végeztek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport