Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Újabb kihívója lett Hillary Clintonnak

2015.07.03. 00:26

Jim Webb volt virginiai szenátor bejelentette, hogy ringbe száll az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltségéért. A 69 éves politikus mind a demokrata előválasztás, mind a 2016-os elnökválasztás nagy esélyesének tartott Hillary Clinton ötödik párton belüli kihívója.

A vietnami veterán és voltminiszter azt írta, azért száll versenybe, mert szerinte újfajta hozzáállásra van szükség az Egyesült Államok problémáink megoldására, és meg kell fosztani a többi jelöltet pénzelő „árnyékelitet" a politika feletti irányítástól. Azért hozzátette, tisztában van esélyeivel, és azzal, hogy kampánya nem tud versenyre kelni több tízmillió dolláros támogatásokat összegyűjtő ellenfeleiével.

Csilingelnek a dollármilliók

Közben Bernie Sanders vermonti szenátor, akit Clinton eddigi legkomolyabb demokrata párti kihívójának tartanak bejelentette, hogy április 30-a óta 15 millió dollárnyi adományt gyűjtött össze előválasztási kampányára. Az elsősorban a Demokrata Párt balliberális szárnyának körében népszerű Sanders közölte, hogy több mint 400 ezer felajánlás érkezett hozzá, mindegyik 250 dollár alatti összeg.

Szerdán Clinton arról számolt be, hogy eddig 45 millió dollárt kalapozott össze támogatóitól, ami a kampány ilyen korai időszakában rekordmennyiségű összegnek számít. Sandershez hasonlóan Clinton is azt hangoztatta, hogy az adományok döntő többsége 100 dollár alatti felajánlásokból jött össze, írja az MTI. A demokrata párti politikusok a sok kicsi adomány hangoztatásával azt próbálják bizonygatni, hogy nem pénzemberek és nagyvállalatok, hanem átlagemberek állnak mögöttük.