Géza
-12 °C
-4 °C

Szlovákiában és Romániában szívesen elszállásolják a menekülteket

2015.07.09. 12:54 Módosítva: 2015-07-09 13:02:50

Szlovákia befogad és elhelyez 500 olyan menekültet, akiket Ausztriában fogtak el, de jelenleg egy alsó-ausztriai menekülttáborban laknak, írja az MTI. A migránsokat a magyar szlovák határon fekvő Bős községben található egyetemi épületben szállásolják el.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter szerint a migránsok ellátásáról és nem a menekültügyi eljárás átvételéről van szó, tehát az eljárások Ausztriában folytatódnak tovább és pozitív elbírálás esetén a Szlovákiába helyezett emberek visszatérhetnek Ausztriába.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezer, tavaly nagyjából 28 ezer kérelmet adtak be. A hatóságok adatai szerint a múlt hónapban 6240 menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában, és ez lakosságszámra elosztva több, mint bármely más EU-tagállamban.

A belügyi tárca június eleji adatai szerint, idén várhatóan rekordszámú, mintegy 70 ezer menedékkérelmet adnak be az osztrák hatóságokhoz. A menekültek számának emelkedése miatt újabb befogadó helyeket hoznak létre négy osztrák tartományban.

Románia is önként ajánlkozott

Románia az Európai Tanácsnál jelezte, hogy csaknem kétezer migránst venne át Olaszországtól és Görögországtól. A migránsokat hat befogadó központban helyeznék el, közöttük a kétszáz ember ellátására alkalmas temesvári vészhelyzeti tranzitközpontban (VTK), amelyet az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) hivatala és a román kormány közötti megállapodás nyomán nyitottak meg 2008-ban.

Románia adományozóként, befogadóként és a humanitárius összefogás szorgalmazójaként részt kíván venni a felelősség megosztásában ebben a kérdésben

- mondta a román külügyminiszter, Bogdan Aurescu szerdán.

Romániát eddig elkerülte a menekülthullám, és a gazdasági bevándorlók sem tekintik célországnak. Tavaly 1500 menedékkérelmet nyújtottak be az országban. A Románia területén lévő befogadó központokban elvileg 900 embert tudnak elhelyezni, ezek közül valamivel több mint 200 hely foglalt.