Osztrák tini kalandja az ISIS-szel: lebombázták, megsérült, most börtönbe zárják

2015.07.13. 14:59 Módosítva: 2015.07.13. 15:00

Öt évre is börtönbe kerülhet az az osztrák tinédzser, aki most tért haza Szíriából, ahol az Iszlám Állam (ISIS) mellett harcolt. A 16 éves fiút március közepén tartóztatták le a bécsi repülőtéren, ahová súlyos sérülésekkel érkezett, írja a Local című lap. 

A fiúnak semmilyen kapcsolata nem volt migránsokkal, tősgyökeres osztrákról van szó. Azt állítja, hogy harcokban nem vett részt, mentőautót vezetett, amikor autóját bombatalálat érte Kobaninál. A nyomozók a mobilján található adatokból igyekeznek bizonyítékokat gyűjteni kinti tevékenységéről.

A fiatal harcos egyébként szerepelt a terrorszervezet egyik propagandavideójában is. Esetét súlyosbítja, hogy már Szíriába utazása előtt belelendült a terroristáskodásba. A Facebookon ISIS-támogató szövegeket posztolt, terepruhás, fegyveres képeken pózolt, és a terrorszervezet támogatóit bátorította a „hitetlenek” meggyilkolására.

Az ifjú terrorista ráadásul az osztálytársainak küldözgetett fenyegető SMS-eket.

A fiú életveszélyes sérülésekkel tért vissza Törökországon keresztül Ausztriába. 

A 16 éves terrorista korábban biztosítási ügynöknek tanult. A bírósági pszichológus, Gabriele Wörgötter szerint jelenleg poszttraumás szindrómával küzd. Ezt leszámítva azonban stabil, intelligens fiúnak írta le. Megemlítette ugyanakkor, hogy az adoptált gyerekek tipikus problémáival küzd, nehézségei vannak például a kapcsolatteremtéssel.

A bíróság szerdán dönt az ügyben.