A 17 éves sebesült srác kiábrándult az Iszlám Államból, de Ausztria példát statuál vele

2015.07.15. 18:48
Terrorizmus vádjával két és fél év börtönre ítélték azt a 17 éves fiút Ausztriában, aki azóta már kiábrándult a terroristákból. A fiú a Youtube-on az Iszlám Államot népszerűsítő felvételt publikált, a hitetlenek lemészárlására buzdított, majd elment Szíriába, hogy maga is csatlakozzon a terroristákhoz. Önként jött vissza, de a bíróság nem kegyelmezett neki.

A bécsi fiatalt még márciusban fogták el a schwechati reptéren. Nem bevándorló családból származik , csak 2014 májusában tért át az iszlámra. Ezután ment Szíriába, ahol Kobani ostromakor három napot volt a harcmezőn, a mentőalakulatot segítette. Egy bombatámadásban életveszélyes sérüléseket szenvedett, két hónapon át feküdt a kórházban, állítólag ekkor távolodott az Iszlám Állam eszméitől. Apja segítségével tért haza Bécsbe.

A bíróság által kirendelt pszichológus szerint a fiú olyan kapcsolatokat keresett, amelyek pótolták volna a családot, vágyott a kötődésre és az átlagosnál nagyobb mértékben volt befolyásolható. A magyarázat szerint emiatt fordult radikálisan az iszlám felé, ahol a közösség érzését kínálták neki — írja az MTI.

Ügyvédje azt hangsúlyozta, hogy a fiú ugyan csatlakozott a terroristákhoz, de áldozata is volt a szervezetnek. Az ügyész még hétfőn bemutatta a vádlott telefonján lévő fotókat, amelyeken fegyverrel együtt pózol és golyóálló mellényt visel. A fiú ezt azzal magyarázta, hogy menő dolog fegyveres fotókat készíteni. Szíriából fenyegető üzeneteket küldött a barátainak, kettőt rá akart venni, hogy ők is csatlakozzanak hozzá, egy lánynak pedig egy üzenetében házassági ajánlatot tett, azt írta, családot akar vele alapítani Szíriában.

A meglepően súlyos ítélet nem jogerős, a büntetés indoklása szerint a két és fél év letöltendő jelzésértékű kíván lenni. A pszichológus szerint a büntetés letöltése után a fiúnak hosszú ideig tartó, szociális terápiára van szüksége ahhoz, hogy a személyiségzavarát leküzdje.