Márta, Flóra
21 °C
34 °C

Feltételekhez köti lemondását a korrupciógyanúba keveredett Ponta

2015.07.16. 11:59

Kész lemondani Victor Ponta román kormányfő, ha Klaus Iohannis államfő írásban garantálja számára, hogy a jelenlegi baloldali koalíció jelöltjét bízza meg kormányalakítással, írja az MTI.

Mint ismert, három napja zárolta a a korrupcióellenes ügyészség a román miniszterelnök vagyonát, mivel azzal gyanúsítják, hogy 2007-2008-as ügyvédi tevékenysége idején valós munkavégzés nélkül, hamisított tevékenységi beszámolók alapján vett fel havi két-háromezer eurós ügyvédi honoráriumot üzlettársa, Dan Sova ügyvédi irodájától.

Ponta akkor bejelentette, hogy hogy visszalép a Szociáldemokrata Párt elnöki tisztségéből, amíg nem sikerül ártatlanságát bebizonyítania. A kormányfői tisztségről akkor azonban még nem akart lemondani.

Mostani bejelentésében ugyanakkor közölte, hogy Iohannisnak tett ajánlata nem függ össze a korrupciós botránnyal. Azt a lehetőséget, hogy átadná a miniszterelnöki posztot a baloldali koalíció egy másik politikusának, állítólag már decemberben felvetette Iohannisnak, amikor alulmaradt vele szemben az elnökválasztáson.

Ponta csütörtökön kifejtette: nem hajlandó lemondani csak azért, hogy Iohannis egy jobboldali politikust jelölhessen miniszterelnöknek. Szerinte "hazudik" az, aki az előre hozott választások lehetőségéről beszél, mert kizártnak tartja, hogy a törvényhozók lemondanának a választásokig hátralévő egyéves mandátumukról, amikor tudják: az új parlament létszáma sokkal kisebb lesz.