Merkel: Jogállam vagyunk, de meg akartam vigasztalni a síró kislányt

2015.07.20. 10:38

Reem Sahwil története rémlik mindenkinek, ugye?

  • A palesztin kislány azért sírta el magát, mert Angela Merkel kancellár egy bevándorlásról szóló iskolai fórumon azt mondta neki, Németország nem tud mindenkit befogadni, és lesznek, akiknek távozniuk kell ("Nagyon nehéz végignézni, hogy mások élvezhetik az életet... Fogalmam sincs, mi lesz velem" - mondta többek közt).
  • Azóta kiderült, hogy a 14 éves lány, Reem Sahwil a német idegenrendészeti törvény friss módosítása miatt mégis maradhat. 
  • Sahwil végül azt nyilatkozta, örül neki, hogy Merkel őszinte volt vele.
Merkel megríkatott egy menekült lányt

Angela Merkel azt mondta, szerinte

őszinte és együttérző volt a 14 éves lánnyal.

A kancellár, aki a lány arcát is megsimogatta, a közszolgálati ARD-nek azt nyilatkozta, ez a gesztus is rendben volt, bár kritikusai szerint erőltetett és hideg volt a mozdulat.

"Helytelen lenne azt az üzenetet közvetíteni, hogy csak azért, mert valaki találkozik a kancellárral, gyorsabb ügyintézésre számíthat, mint rengeteg hasonló helyzetben levő másik ember."

Jogállam vagyunk, de ettől még egy síró kislányt meg akar vigasztalni az ember.

– mondta Merkel a Local szerint. (Villám-fogalommagyarázat: a jogállam, jogrend az egyik fő elem, ami az illiberális államokat a liberális demokráciáktól megkülönbözteti.)

Kérlelhetetlen szigor kell?

Németországban év végére akár 450 ezret is elérheti a menedékkérők száma, az országban vita folyik arról, pontosan milyen bevándorlási szabályokra is van szükség. A szociáldemokraták (SPD) szerint egy átfogó bevándorlási törvényre van szükség, és a munkaerőpiaci igények alapján kell meghatározni, hogy ki telepedhet le. 

A munkaadói érdekképviseletek országos szövetsége (BDA) szerint a menedékkérőkre vonatkozó munkaerőpiaci korlátozások közül sok politikailag és gazdaságilag is korszerűtlen, miközben számos üzem nem talál elég ipari tanulót.

A CDU/CSU konzervatív pártszövetség vitatja, hogy szükség van új bevándorlási törvényre, Horst Seehofer bajor miniszterelnök és CSU-vezér egyenesen "kérlelhetetlen szigorra" van szükség.

Nehéz dolog a politika

Reem Sahwil a Bild am Sonntag szerint a rostocki fórumon, amelyen Merkel iskolásokkal beszélgetett, eredetileg nem akart felszólalni, végül mégis elmondta a kancellárnak, hogy családját sokáig a kitoloncolás fenyegette, és nem tudják, maradhatnak-e Németországban, a bizonytalanság pedig megnehezíti az életüket

Merkel erre úgy válaszolt, hogy megérti a lány helyzetét, de "a politika néha kemény dolog, és ugyan nagyon rokonszenves vagy, de te is tudod, hogy a libanoni palesztin menekülttáborokban még sok ezren élnek. Ha most azt mondanánk, hogy mind jöhettek, és Afrikából is mindenki jöhet, akkor nem tudnánk kezelni a helyzetet".

A lány egy libanoni menekülttáborból érkezett Németországba négy éve, kiválóan megtanult németül és jó tanuló az iskolában, hatodik osztályba jár. 

Csütörtök óta a Twitteren #merkelstreichelt (Merkel simogat) hashtaggel folyik a vita a rostocki fórumról,  sokan érzéketlenséget, együttérzésre képtelenséget vagy éppen neokolonializmust véltek felfedezni Merkel mozdulatában, mások azt emelték ki, hogy nem áltatta a kislányt, hanem közölte vele a tényeket.