Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Náci emberkísérletek maradványait fedezték fel Franciaországban

2015.07.21. 14:27
A strasbourgi orvosi iskolában találtak kutatók befőttes üvegeket, melyekben a náci orvos August Hirt emberkísérletei voltak félretéve, írja a Guardian.

Camille Simonin egy 1952-es emberkísérletekre utaló levelével kezdődött a kutatás. Raphael Toledano, egy strasbourgi kutató több mint egy évtizedet töltött el a város náci múltja utáni kutatással, amikor rátalált a bizonyos levélre, ami eljuttatta őt a zárt ajtók mögötti, üvegszekrényben őrzött horrorhoz. A levélben Camille a 86 elgázosított zsidó áldozat szöveteinek helyéről írt, amikkel August Hirt, a közismert náci anatómia kutató foglalkozott. 

A boncolási minták elrektározásának célja Hirt perlése lett volna, ő azonban öngyilkos lett, miután az amerikaiak felszabadították Strasbourgot. Hirt intézte azoknak a bizonyos gázkamráknak az építését, amiknek a célja kifejezetten az emberkísérletek ellátása volt. A felszabadítás után a maradványok az egyetem törvényszéki múzeumába kerültek, ami azóta Franciaország legnevesebb orvosi iskolájává alakult át. 

Simonin levelében engedélyt kért egy bírótól, hogy használhassa a maradványokat a Hirt elleni perben. 

A mintákról megfeledkeztek egészen idén július 9-ig, amikor Toledano felnyitotta a tároló ajtaját. A szekrényben ugyanúgy ott voltak a befőttes üvegek és a tesztcsövek, bennük az emberi bőrdarabokkal, mint ahogy azt a levélben írta Simonin. 

A Strasbourgi polgármesteri hivatal hétfői nyilatkozata szerint eljuttatják a mintákat a Strasbourgi zsidó közösséghez, hogy eltemethessék azokat.