Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Törökország kétfrontos háborúba kezdett

2015.07.26. 08:46

Pokolgépes merényletet követtek el Törökország főleg kurdok lakta déli részén a csendőrség egy gépjárműkonvoja ellen - írja az MTI. A csendőröket szombat este egy égő autóhoz riasztották, de az autó csak a csali volt, mert amint odaértek, a szomszéd autóba rejtett bomba felrobbant, és két csendőr megölt, további négyet pedig megsebesített.

A merénylet elkövetőjeként egyelőre nem jelentkezett egyetlen szervezet sem, de valószínűleg az Iszlám Állam lehet a felelős. A terrorszervezet ugyanis a múlt hétfőisuruci mészárlássalkezdődően gőzerővel törekszik Dél-Törökország destabilizálására, a török-kurd ellentétek elmélyítésére.

Ezt a célját az IS gyorsan el is érte, Erdogan ugyanis a terrorfenyegetettséget kihasználva nem csak az iszlamisták, hanem a kurd szélsőségesek ellen is harcot hirdetett, és mindkét irányba odacsapott.

  • Szombaton napközben a hadsereg már nem csak légicsapásokkal, hanem tüzérséggel is elkezdte támadta a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásait.
  • Péntek óta pedig folyamatosan bombázzák az Iszlám Állam szíriai és a észak-iraki állásait.

Ráadásul Ahmet Davutoglu török kormányfő bejelentése szerint tovább folynak a tisztogatások is: eddig 590, iszlamista szélsőségesekkel, illetve a szakadár kurd szervezettel kapcsolatban álló embert állítottak elő az egész országra kiterjedő óriásrazzia során. Ahogy arról írtunk, a török kormány az iszlamista szélsőségesekkel való engedékenységének levét issza meg, hiszen a szomszédban tomboló káosz 2015 nyarára a határain belülre lopózott: a június 7-i választás óta

121 fegyveres támadást, és 281 terrorcselekményt - közöttük 15 emberrablást - követtek el.