János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háborús bűnöket követett el Izrael az Amnesty International szerint

2015.07.29. 16:05
Az Amnesty International azt állítja, komoly bizonyítékai vannak rá, hogy Izrael háborús bűnöket követett el tavaly Gázában.

A nemzetközi szervezet vizsgálata szerint legalább 135 civil halt meg a bombatámadásokban, melyet egy izraeli katona túszul ejtésére válaszul kezdtek el 2014 augusztusában. Izrael visszautasította a szerintük alapvetően elhibázott, egyoldalú beszámolót.

Az 50 napon át tartó tavaly nyári összecsapásokban 2251-en haltak meg a palesztin oldalon, közülük 1462-en polgári áldozatok voltak. Izraeli részről 67 katona halt meg hat civil mellett. Izrael a Gáza elleni támadásokat azzal indokolta, hogy így kívánnak véget vetni a rakétatámadásoknak és a határ alatti alagutakon keresztüli akcióknak.

Az Amnesty beszámolója szerint az augusztus eleji izraeli támadások akár háborús bűncselekményeknek és emberiség elleni bűnnek is minősíthetők. A vizsgálat a palesztin beszámolók mellett fotókra, videókra, légi felvételekre, többek között az ezeken kirajzolódó árnyékok, füstfelhők elemzésére támaszkodott.

„Erős bizonyítékok vannak rá, hogy az izraeli erők a rafahi lakónegyedek könyörtelen, masszív bombázásával háborús bűnöket követtek el” — fogalmazott Philip Luther, az Amnesty igazgatója, aki szerint „sokkoló, hogy semmibe vették a civil emberek életét”. Izrael szerint az akciókat a nemzetközi joggal összhangban hajtották végre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!