200 pluszrendőrt vezényeltek Calais-be

000 Par8240671
2015.07.31. 10:36 Módosítva: 2015.07.31. 14:54

Egyelőre tehetetlenek a francia és a brit hatóságok a szigetországba igyekvő migránsok áradatával szemben. Jobb híján a francia belügyminisztérium 200 rendőrt vezényelt Calais térségébe, hogy útját állják a tehervonatokra és teherautókra feljutni igyekvő embereknek.

Az új egység már munkába is állt: este az AFP riportere a szemtanúja volt, amikor a rendőrök több száz, a Csalagút felé igyekvő embert tartóztattak fel. Az a pár tucat, aki átjutott a kordonon, a rendőrök második falába ütközött.

Mivel a környéken legalább 3 ezer migráns táborozik, a rendőröknek bőven lesz dolga, és tűzoltás-szerű akciókkal lehetetlen kézben tartani a helyzetet. A francia hatóságok szerint mindenesetre átmenetileg enyhült a nyomás.

A brit fuvarozók közben sztrájkot terveznek, mivel a migránsok miatt komoly fennakadások nehezítik az átkelést a Csatornán.

Ma a brit kormány rendkívüli bizottsága ülést tart, amin David Cameron kormányfő is részt vesz. Cameront otthon civilek és munkáspárti politikusok is hevesen bírálták, amiért (rovarként) hemzsegő migránsok inváziójáról beszélt. London tízmillió eurót szán a calais-i Csalagút-terminál kerítésének megerősítésére.

Eközben a The Local francia kiadása arról számolt be, hogy körülbelül 300 francia matróz égő gumiabroncsokkal blokkolta le a calais-i kikötőt. Mindezt a nyári csúcsidőszakban, amikor rengetegen akarnak átkelni a csatornán, mert mennének nyaralni. A francia Scop SeaFrance dolgozói az ellen tiltakoznak, mert a cég néhány kompját el akarja adni a konkurens, dán DFDS nevű cégnek, ezáltal több százan elvesztenék a munkájukat.