Kiakadtak a román politikusok a magyar zászlókra

2015.07.31. 21:07
A zászlók eltávolítását követelték a román előjárók. A polgármester azonban nem volt hajlandó erre, így azok sértődötten távoztak a városból.

 A magyar és a székely zászlót látva sietve távozott a romániai Nyárádszeredáról a városnapokra érkezett megyei prefektus és megyei tanácselnök - közölte pénteken a Székelyhon.ro portál.

A Marosvásárhelyhez közeli, majd 3900 lakosú, 93 százalékban magyar Nyárádszeredán négy zászlóval - román, európai uniós, magyar és székely - díszítették fel az idősek otthonának udvarát, ahol a városnapok megnyitóját tartották.  

A megnyitón beszédet mondott volna a megyeközpontból érkező Lucian Goga prefektus és Ciprian Dobre, Maros megye tanácsának elnöke, akiknek azonban nagyon nem tetszett, hogy Nyárádszeredában kitűzött magyar és székely zászló látható. Tóth Sándor polgármester elmondta nekik, hogy a városnapokra magyarországi testvértelepülések küldöttségei is érkeztek, ezért van kitűzve a piros-fehér-zöld zászló.

Dobre és Goga felszólították a polgármestert: válasszon közöttük vagy a zászlók között, vagyis arra figyelmeztették a városvezetőt, hogyha nem veszi le a zászlókat, ők távoznak.
Miután Tóth Sándor közölte velük, hogy a zászlók a helyükön maradnak, a prefektus és a tanácselnök sértődötten autóba ültek és elhajtottak.

A polgármester később a rendezvényen a lakosoknak elmondta, hogy miért távozott a két politikus, a tömeg pedig hangos tapssal fejezte ki véleményét.

Habár Romániában tilos más országok zászlaját kitenni, - bizonyos kivételekkel - Antal Zoltán jogász szerint azonban ez a diplomáciai protokoll súlyos megsértése lett volna, ha a polgármester engedelmeskedik a kérésnek.

Korábban a magyar zászlót használták Erdélyben, miután a román törvények ezt betiltották, utána kezdték el kihelyezni a székely zászlót, amely a Székely Nemzeti Tanács hivatalos zászlója, és fontos eleme a székely identitásnak. Mivel Székelyföld nem hivatalos ország, így zászlaját is használhatják az aktuális törvények szerint. Korábban feszültségforrás volt, hogy kitették a székely zászlót a Parlamentre, ám a román kormány vita helyett ő maga is inkább kitette