10 év börtön vár a volt iráni elnök fiára

2015.08.09. 19:21

A teheráni Evin börtönben vasárnap megkezdte tízéves börtönbüntetését Ali Akbar Hásemi Rafszandzsáni volt iráni államfő fia, akit a nemzetbiztonság veszélyeztetése és sikkasztás miatt ítéltek el – írja az Isna iráni hírügynökségre hivatkozó MTI.

Nem tartom igazságosnak és törvényesnek az ítéletet, amely véleményem szerint politikailag motivált.

– mondta a börtön előtt Mahdi Hásemi, aki követelte, hogy a tárgyalásáról szóló felvételeket mutassák be az iráni televízióban. A férfit a forradalmi bíróság márciusban ítélte 15 év börtönre, azzal a váddal, hogy lánytestvérével zavargásokat szított a 2009-es elnökválasztás után.

A 2009. júniusi iráni választásokon a hivatalos eredmény szerint Mahmúd Ahmadinezsád akkori elnök aratott győzelmet. Ellenfele, Mir Hoszein Muszávi választási csalásra hivatkozva az eredmény érvénytelenítését és új választások kiírását követelte. Az ellenzéki Muszávi több tízezer híve vonult az utcákra a választási eredmény ellen tüntetve.

Rafszandzsáni volt elnök – aki 1989 és 1997 között töltötte be az államfői pozíciót – a tüntetők oldalára állt, akik között fia és lánya is ott volt. Mahdi Hásemi lánytestvérét emiatt hat hónap börtönre ítélték.

Enyhített ítélet, de eddig a legsúlyosabb

A teheráni fellebbviteli bíróság a közelmúltban jelentette be, hogy tíz évre csökkenti Mahdi Hásemi ítéltét. Politikai megfigyelők nagyon súlyosnak tartották az ítéletet, ügyvédei további csökkentést akartak elérni.

Mahdi Hásemi nevét az elmúlt években összefüggésbe hozták számos kétes üggyel, amelybe a Statoil norvég és a Total francia olajcég keveredett. Azzal gyanúsították meg őket, hogy kenőpénzt fizettek az iráni olajipar magas rangú illetékeseinek, azért hogy megkönnyítsék számukra az iráni olajpiachoz való hozzáférést. És Mahdi Hásemi korábban az iráni olajszektor magas rangú illetékese volt.

Ez az ítélet a legsúlyosabb, amelyet a Rafszandzsáni család egyik tagja ellen hoztak.

Az iráni politikusok között mérsékeltnek számító, ma már 90 éves Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni az iszlám köztársaság egyik alapítója volt. Az államfői tisztséget 1989 és 1997 között töltötte be. A konzervatív erők rendszeresen bírálják őt, különösen azóta, hogy a 2009-es szavazás után rokonszenvét fejezte ki az ellenzék iránt.