Szitává lőttek egy mexikói polgárjogi aktivistát

2015.08.11. 10:36 Módosítva: 2015.08.11. 10:36

Meggyilkolták azt a mexikói polgárjogi aktivistát, aki kulcsszerepet játszott a tavaly eltűnt 43 főiskolás utáni kutatásban, írja az MTI. Miguel Ángel Jiménez golyókkal átszaggatott holttestét egy taxiban találták meg szombat este egy autópálya szélén, Xaltianguius külterületén, jelentette be a Guerrero szövetségi állam hatósága hétfőn.

Jiménez két évvel ezelőtt polgári véderőt hozott létre a drogkartellekkel szembeni védekezés céljából, tavaly pedig ő állt az Igualában eltűnt 43 főiskolás utáni kutatás élére is. Ő vezette el a mexikói hatóságokat azokhoz a tömegsírhoz, amely feltehetően a fiatalok holttesteit rejtette. A főügyészség szerint a legalább 60 tömegsírban 129 holttestre bukkantak.

A polgárjogi aktivista már számos halálos fenyegetést kapott a diákok felkutatására tett kísérletei miatt. Mint ismert, tavaly szeptemberben rendőrök és álarcos fegyveresek támadtak meg egy buszt, amelyen diákok utaztak. Egyes források szerint hárman, mások szerint hatan vesztették életüket a támadásban. Az életben maradt negyvenhárom diákot ezután a rendőrök átadták a Guerreros Unidos nevű kartellnek, amely ismeretlen helyre hurcolta őket. Egyes bandatagok vallomása szerint végeztek foglyaikkal.

A fiatalokat a város polgármestere, José Luis Abarca hurcoltatta el helyi rendőrökkel, aki attól tartott, megzavarják felesége beszédét, aki őt váltotta volna a város élén. A polgármestert még a diákok elrablása előtti bűnökért, köztük emberrablásért és gyilkosságért novemberben helyezték előzetes letartóztatásba.

Feleségét, María de los Ángeles Pinedát szintén érintettnek tartják az ügyben. Hétfőn ellene is vádat emeltek bűnszövetkezetben és pénzmosásban való részvételért. A volt polgármesterné testvérei az ügyészek szerint a Guerreros Unidos vezetői közé tartoznak, akik elsősorban ópiumkereskedelemben érdekeltek.

Az elrabolt diákok sorsával ellentmondásos hírek jelentek meg. Néhány elfogott terrorista vallomása már arról szólt, hogy a diákokat mind kivégezték, és elégették, de a DNS-vizsgálatokkal eddig ezt nem bizonyították egyértelműen.

Az ügyészség halottnak nyilvánította a diákokat, de a hozzátartozók nem hisznek a hatóságoknak, részben azért, mert egy diák kivételével mindeddig nem azonosították az Iguala határában talált emberi maradványokat. Az ügyről itt írtunk bővebben.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport