Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Ausztria erőszak alkalmazásával védi meg határait, ha a németek szigorítanak

2015.09.30. 11:58 Módosítva: 2015.09.30. 12:37

Ha a menekültválságra nem születik nemzetközi megoldás, Ausztriának két lehetősége marad:

Vagy megy tovább a mostani folyamat, vagy lesz egy kemény akció a határon, ami erőszak alkalmazását is jelenti

  - ezt mondta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter a Die Pressének. A néppárti politikus szerint utóbbi esetben Ausztriában is olyan helyzetek állhatnak elő, mint Macedóniában. Augusztusban a macedón-görög határon rendőrsorfallal, könnygázzal és villanógránátokkal próbálták meg feltartóztatni a menekülteket a határon.

Johanna Mikl-Leitner mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a hírek szerint Németország szigorítani akarja a határai őrizetét, és korlátozná a menekültek beengedését. A tervek szerint már a határról visszafordítanák azokat, akik nyilvánvalóan nem jogosultak menedékjogra. Mikl-Leitner szerint ha Németország "lezárja" a határait, abban az esetben Ausztria csak úgy tudja megakadályozni a menekültek ott rekedését, ha hasonló lépést tesz.   

A budapesti Keleti pályaudvarnál kialakult helyzet miatt a két ország szeptember 5-én abban állapodott meg, hogy a menekülteket Ausztriából különvonatokkal szállítják Németországba. Németország azonban egyre kevésbé képes elhelyezni a napi 5-10 ezer érkezőt. Csak szeptemberben közel 167 ezer menekült jutott el oda. Értesülések szerint a németek már csak néhány napig hajlandóak fogadni az Ausztriából érkező menekültvonatokat.

Werner Faymann osztrák kancellár ezzel kapcsolatban azt mondta: egy dolog, amit az újságok írnak, ő viszont rendszeresen egyeztet Angela Merkellel:

Én azt mondom, amit a német kancellár mondott. (...) Csak egy megállapodás van, ez pedig a menedékjogról, mint alapvető emberi jogról szól.

Azt ugyanakkor Faymann is elismerte, hogy ha a németek lépése miatt a menekültek tömegei Ausztriában ragadnak, az nagy problémákhoz fog vezetni.   

A német kormány kedden elkészített egy törvénycsomagot a menekültügyi szabályok szigorításáról. Jelenleg azt is mérlegelik, hogy a repülőtéri tranzitzónákban már alkalmazott gyorsított eljárást a német-osztrák határon is bevezetik. Eszerint 48 órán belül vissza lehet küldeni a határról azt, aki egyértelműen nem háborús menekült.

A menekültáradatban leginkább érintett Bajorország tartomány kormányzata isarra készül, hogy önálló lépésként tranzitzónákat hoz létre a határon, ahonnan a gazdasági menekülteket azonnal visszafordítanák, a védelemre jogosultakat pedig más német tartományokba küldenének tovább.  • Vennék
  • Hírek