Elmeorvosi problémái voltak az oregoni tömeggyilkosnak

2015.10.03. 08:04 Módosítva: 2015.10.03. 08:04

Az ámokfutó kilenc embert lőtt agyon az Oregon állambeli Roseburgben, mielőtt a rendőrök végeztek volna vele. John Hanlin megyei seriff péntek délután tette közzé a 18 és 67 év közötti áldozatok kilétét, és azt is, hogy a saját főiskolai csoporttársaira tüzet nyitó férfinek elmeorvosi problémái voltak.  A rendőrség szerint a gyilkos a támadáskor repeszálló mellényt viselt és hat lőfegyverrel érkezett a főiskolára: egy .556-ös kaliberű, félautomata Del-Ton karabéllyal és öt pisztollyal, köztük egy 9 milliméteres Glockkal és egy .40-es kaliberű Smith & Wessonnel. Otthonában a házkutatás során további hét fegyvert találtak. Valamennyit törvényesen szerezte be.

Christopher Harper-Mercer MySpace fiókján található dátummegjelölés nélküli kép Mercrerről amint egy fegyvert tart a kezében.
Christopher Harper-Mercer MySpace fiókján található dátummegjelölés nélküli kép Mercrerről amint egy fegyvert tart a kezében.

Az elkövetőről hivatalos katonai forrásból kiderült, hogy 2008-ban mintegy egy hónapig szolgált a hadseregben, ahonnan azonban az alapkiképzést követően - egyelőre meg nem nevezett okok miatt - leszerelték. Az Umpqua Városi főiskola hallgatója, sőt, az általa megtámadott hallgatói csoport tagja volt, sajtóértesülések szerint a nácizmus, a rasszizmus és a Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsa volt, érdeklődött a fegyveres ámokfutók iránt, és gyűlölte az intézményes vallást. Szomszédjai szerint indulatos, magának való ember volt.

Az NBC úgy tudja, hogy az ámokfutó egy több oldalas, gyűlölettel teli nyilatkozatot hagyott a főiskolai előadóteremben. A sebesültek hozzátartozói szerint a támadó a vallásukról kérdezte az áldozatait, mielőtt agyonlőtte őket. Az Umpqua főiskola hallgatója egyébként az az Alek Skralatos is, aki augusztusban egy Amszterdamból Párizsba tartó vonaton két társával együtt megakadályozott egy terrortámadást. A francia Becsületrenddel is kitüntetett Skralatos azonban nem volt a főiskolán Harper-Mercer támadása idején, mert éppen Los Angelesben gyakorolt az ABC televízió Dancing With the Stars című, celebtáncos showműsorára.

Diákokat kutatnak át rendőrök az oregoni Umpqua egyetemen a lövldözést követően, 2015. október 1-én.
Diákokat kutatnak át rendőrök az oregoni Umpqua egyetemen a lövldözést követően, 2015. október 1-én.
Fotó: Michael Sullivan

Obama elnök, aki elrendelte, hogy az amerikai zászlókat a keddi naplementéig eresszék félárbocra, pénteken megígérte, hogy elnökségének hátralévő részét a fegyveres erőszak elleni fellépésre kívánja felhasználni. Azonban nem a törvényalkotás terén próbál meg fellépni - amit eleve lehetetlenné tesz, hogy a kongresszus mindkét házában a republikánusok vannak többségben - hanem a problémának a közvéleményben való tudatosítása terén. Az elnök szerint kevesebb lenne a gyilkosságok száma, ha nehezebbé válna a fegyverhez jutás.

Jeb Bush republikánus elnökjelölt-aspiráns bírálatok kereszttüzébe került, miután pénteken Dél-Karolinában a fegyvertartás megszigorítása és a kérdésbe való kormányzati beavatkozás ellen érvelve az oregoni esetről kijelentette: "ilyen dolgok előfordulnak". (mti)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport