Árpád
-2 °C
3 °C

Elmeorvosi problémái voltak az oregoni tömeggyilkosnak

2015.10.03. 08:04 Módosítva: 2015-10-03 08:04:56
Emberkerülőnek tartották a szomszédjai, rasszistának és nácinak a főiskolás csoporttársai azt a Christopher Sean Harper-Mercert, aki kilenc emberrel végzett Oregonban két napja.

Az ámokfutó kilenc embert lőtt agyon az Oregon állambeli Roseburgben, mielőtt a rendőrök végeztek volna vele. John Hanlin megyei seriff péntek délután tette közzé a 18 és 67 év közötti áldozatok kilétét, és azt is, hogy a saját főiskolai csoporttársaira tüzet nyitó férfinek elmeorvosi problémái voltak.  A rendőrség szerint a gyilkos a támadáskor repeszálló mellényt viselt és hat lőfegyverrel érkezett a főiskolára: egy .556-ös kaliberű, félautomata Del-Ton karabéllyal és öt pisztollyal, köztük egy 9 milliméteres Glockkal és egy .40-es kaliberű Smith & Wessonnel. Otthonában a házkutatás során további hét fegyvert találtak. Valamennyit törvényesen szerezte be.

Christopher Harper-Mercer MySpace fiókján található dátummegjelölés nélküli kép Mercrerről amint egy fegyvert tart a kezében.
Christopher Harper-Mercer MySpace fiókján található dátummegjelölés nélküli kép Mercrerről amint egy fegyvert tart a kezében.

Az elkövetőről hivatalos katonai forrásból kiderült, hogy 2008-ban mintegy egy hónapig szolgált a hadseregben, ahonnan azonban az alapkiképzést követően - egyelőre meg nem nevezett okok miatt - leszerelték. Az Umpqua Városi főiskola hallgatója, sőt, az általa megtámadott hallgatói csoport tagja volt, sajtóértesülések szerint a nácizmus, a rasszizmus és a Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet szimpatizánsa volt, érdeklődött a fegyveres ámokfutók iránt, és gyűlölte az intézményes vallást. Szomszédjai szerint indulatos, magának való ember volt.

Az NBC úgy tudja, hogy az ámokfutó egy több oldalas, gyűlölettel teli nyilatkozatot hagyott a főiskolai előadóteremben. A sebesültek hozzátartozói szerint a támadó a vallásukról kérdezte az áldozatait, mielőtt agyonlőtte őket. Az Umpqua főiskola hallgatója egyébként az az Alek Skralatos is, aki augusztusban egy Amszterdamból Párizsba tartó vonaton két társával együtt megakadályozott egy terrortámadást. A francia Becsületrenddel is kitüntetett Skralatos azonban nem volt a főiskolán Harper-Mercer támadása idején, mert éppen Los Angelesben gyakorolt az ABC televízió Dancing With the Stars című, celebtáncos showműsorára.

Diákokat kutatnak át rendőrök az oregoni Umpqua egyetemen a lövldözést követően, 2015. október 1-én.
Diákokat kutatnak át rendőrök az oregoni Umpqua egyetemen a lövldözést követően, 2015. október 1-én.
Fotó: Michael Sullivan

Obama elnök, aki elrendelte, hogy az amerikai zászlókat a keddi naplementéig eresszék félárbocra, pénteken megígérte, hogy elnökségének hátralévő részét a fegyveres erőszak elleni fellépésre kívánja felhasználni. Azonban nem a törvényalkotás terén próbál meg fellépni - amit eleve lehetetlenné tesz, hogy a kongresszus mindkét házában a republikánusok vannak többségben - hanem a problémának a közvéleményben való tudatosítása terén. Az elnök szerint kevesebb lenne a gyilkosságok száma, ha nehezebbé válna a fegyverhez jutás.

Jeb Bush republikánus elnökjelölt-aspiráns bírálatok kereszttüzébe került, miután pénteken Dél-Karolinában a fegyvertartás megszigorítása és a kérdésbe való kormányzati beavatkozás ellen érvelve az oregoni esetről kijelentette: "ilyen dolgok előfordulnak". (mti)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?