18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Az Iszlám Állam robbanthatott Ankarában

2015.10.10. 19:08

Két robbanás rázta meg a török fővárost szombat reggel az ankarai főpályaudvarhoz közeli forgalmas útkereszteződésnél, egy béketüntetés helyszínén. A robbanásokat török bizonsági szakértők szerint öngyilkos merénylőkre erősített nagy erejű bombák okozták. 

Kiss Gábor ankarai magyar nagykövet az M1 híradójának nyilatkozott telefonon szombat este, azt mondta: egyelőre nem tudni külföldi áldozatokról. A most Törökországban tartózkodó magyar turistáknak a nagykövet azt ajánlotta, lépjenek kapcsolatba az isztambuli főkonzulátussal vagy az ankarai magyar nagykövetséggel. Ajánlatos kerülni a tömegeseményeket, bevásárlóközpontokat is a nagykövet szerint.

A halálos áldozatok száma késő estére tovább nőtt. A török miniszterelnöki hivatal legutóbb már azt közölte, hogy 95-en haltak meg, és 246 embert kezelnek kórházban, közülük 48-an intenzív osztályon vannak.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára közleményben ítélte el szombaton az ankarai terrorcselekményt. Mint fogalmazott, nem lehet semmiféle mentség egy ilyen borzalmas merényletre, amelyet a békéért menetelő emberek ellen követtek el. A főtitkár hangsúlyozta: minden NATO-szövetséges továbbra is egységben fog küzdeni a terrorizmus ellen, írja az MTI.

Az Egyesült Államok is határozottan elítélte a véres merényletet. A Fehér Ház közleményben különösen súlyosnak nevezte, hogy egy békemenetre gyülekező tömegben robbantottak a tettesek. Vlagyimir Putyin orosz elnök a török államfőnek küldött részvéttáviratában megerősítette, hogy Oroszország kész a török hatóságokkal való legszorosabb együttműködésre a terrorizmus elleni küzdelemben.

Selami Altinok belügyminiszter az állam, a demokrácia és a török nép ellen irányuló támadásnak minősítette a kettős robbantást. Leszögezte, hogy a biztonsági erők részéről nem volt "hanyagság", nem ez vezetett Törökország közelmúltbeli történelmének legvéresebb merényletéhez. A miniszterelnük háromnapos gyászt rendelt el.

A New York Times szerint a két robbanás néhány másodperc eltéréssel rázta meg az útkereszteződést, ahol ellenzéki és kurd aktivisták tartottak béketüntetést, melyet a török közalkalmazottak szakszervezete szervezett más civil szervezetekkel. A tüntetésen több demokráciát követeltek a résztvevők, valamint a kurd felkelők és a török biztonsági erők közötti erőszak befejezését. A robbanás pillanatát többen videóra vették.

A támadás után néhány órával a török médiahatóság hírzárlatot rendelt el, azaz megtiltotta a médiának, hogy "pánikkeltő" képeket mutassanak a tragédia helyszínéről. Ankarában sokan arról számoltak be, hogy nem érik el a közösségi média-oldalakat. nem egyértelmű, hogy emögött is a török kormány áll-e, de Törökországban nem szokatlan, hogy hasonló támadások után korlátozásokat rendelnek el.

Törökország Szíriával szomszédos NATO-tagország, melynek légterét Szíriába tartó orosz gépek sértették meg nemrég. Törökországban több menekült él, mint bármely másik országban a világon, és november elsején választásokat tartanak az országban. Az államfő visszautasította azokat a vádakat, hogy a nyári terrortámadásokat a kormányzó párt készítette volna elő, hogy zavart és félelmet keltsen, és megerősítse szavazói bázisát.

"Hírszerzési forrásból már korábban értesültünk kurd lázadók és az Iszlám Állam megszólalásaiból, hogy öngyilkos merénylőket terveznek egyesek Törökországba küldeni. Elképzelhető, hogy az elkövetők kurd lázadók, a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) vagy IS-terroristák. Az elkövetőket el fogjuk fogni és meg fogjuk büntetni" - jelentette ki Ahmet Davutoglu török kormányfő.

Törökország légitámaszpontjait az Iszlám Államot bombázó amerikai gépek rendelkezésére bocsátotta, és maga is bombázta az IS-t. A török gépek emellett több légi csapást mértek észak-iraki kurd felkelő célpontokra. Július óta a Kurdisztáni Munkáspárt, azaz PKK több száz felkelője vesztette életét.

Ezrek vonultak a török utcákra tüntetni

Szombat este csak Isztambulban tízezer ember vonult utcára: Erdogant és a pártját hibáztatják a merényletért. Több más városban is ezrek tüntettek. Az AFP a Dogan hírügynökségre hivatkozva tiltakozó menetekről adott hírt Izmírból, Batmanból, Urfából és Vanból.

Az isztambuli tüntetés miatt rengeteg rendőrt mozgósítottak, de nem történt semmilyen incidens. A többségében kurdok lakta délkeleti Diyarbakirban viszont a tiltakozók összecsaptak a rendfenntartókkal, akik könnygázt vettek be, írja az MTI.

Magyar részvétnyilvánítás


"Kérem, engedje meg, hogy együttérzésemet fejezzem ki Önnek és a török nemzetnek a gyász óráiban. Osztozunk az elhunytak hozzátartozóinak fájdalmában, gyors felépülést kívánunk a sérülteknek" - írta Orbán Viktor a török kormányfőnek. Az MTI-hez eljuttatott levélben azt is hozzátette: ez a szörnyű tragédia "nem törheti meg elkötelezettségünket a nemzetközi terrorellenes összefogás mellett. Biztosíthatom, hogy Törökország továbbra is számíthat Magyarország támogatására a terrorizmussal szemben folytatott küzdelemben." Áder János államfő is részvétét fejezte ki a török államfőnek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport