A svéd Jobbik is migránsellenes hirdetésbe kezd

2015.10.15. 22:15

Nemzetközi hirdetési kampányba fognak a Svéd Demokraták (SD), hogy hírül adják a világ potenciális vagy már úton lévő menekültjeinek és gazdasági bevándorlóinak: Svédországba nem érdemes jönni – írta a The Local.

A tavaly látványosan jól szereplő párttól persze nem meglepő az akció, hiszen első sikeres parlamenti szereplésük, a 2010-es 5,7 százalék után tavaly már duplájával, 12,9 százalékkal jutottak be a parlamentbe, markánsan idegenellenes retorikával.

A YouGov augusztusi, nem reprezentatív felmérése szerint – a megkérdezetteket nem az ehhez szükséges véletlenszerűséggel választották ki – ráadásul a párt már a legnépszerűbb: két százalékponttal megelőzve a kormányzó szociáldemokratákat a lakosság negyedének támogatását élvezik. A kritizált eredménnyel ellentétben szeptemberben az Ipsos csak 16,7 százalékot mutatott ki – bár ez is azt jelenti, hogy a párt 30 százalékkal növelte támogatói számát – de ezzel továbbra is csak harmadik a 27 százalékos szociáldemokraták és a 22,5 százalékos Mérsékelt Párt mögött. (Mindkettejük népszerűsége csökkent a 2014-es parlamenti választások eredményeihez képest, bár egy felmérés és a leadott szavazatok aránya nem teljesen összehasonlítható.)

Vége a svéd utópiának

– tudatta az SD elnöke a sajtótájékoztatón, hogy mit is akarnak közölni a külföldi lapokban megjelenő hirdetésekben. „Itt sátortáborok vannak, tél és hideg” – tette a képet konkrétabbá Jimmie Åkesson, akit nem a magyar plakátkampány ihletett meg, hanem a dán kormány hasonló őszi akciója. A svédek déli szomszédjának szociáldemokrata vezetése kezdte tervezte be, de végül a júniusi választásokon győztes jobbközép koalíció valósította meg a kampányt, libanoni lapokban hirdetve, hogy Dániába sem érdemes utazniuk a menekülteknek.

Åkesson viszont itt nem áll meg, szeretne mielőbb migránsellenes népszavazást is összehozni. Ígérete szerint tizedére szorítaná vissza a befogadható menekültek számát.

Ám úgy tűnik, Svédországban nem olyan könnyű meglovagolni a migránsellenes hullámot, mint máshol: az Ipsos szeptemberi felmérése alapján

február óta 26-ról 44 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint több menekültet kel befogadni.

Eközben az ellenzők tábora 36-ról 30 százalékra csökkent. „Szokatlanul nagy az ugrás, ritkán látni ilyen nagy változást, nehéz megmondani, pontosan mikor történhetett a váltás” – tárta szét a karját az Ipsos elemzője, Nicklas Källebring. Az mindenesetre világos, hogy az idegengyűlölettől jobban ódzkodnak a svédek, mint a menekültáradattól – vélte az elemző.